FinCEN предлага насоки за криптовалутите за борба с изпирането на пари и регулиране на не хоствани порфейли

Blockchain.News

Мрежата за борба с финансовите престъпления (FinCEN), коята е подразделение за борба с изпирането на пари към Министерство на финансите в САЩ, предложи регулаторни мерки за бизнеса, работещ с криптовалути, като борси.

Съгласно предложението на FinCEN, нехостваните портфейли или тези, които се хостват самостоятелно, трябва да бъдат наблюдавани и транзакциите с криптовалута да съответстват на законите за борба с изпирането на пари (AML). Докладите трябва да се издават на FinCEN от платформите за крипто търговия за транзакции над 10 000 и повече долара, произхождащи от тях. Това би означавало, че криптовалутите ще бъдат обект на същите правила, каквито в момента са депозитите и тегленията в брой.

FinCEN предлага също така да бъдат проверени транзакции от 3000 щатски долара и повече, произхождащи от нехоствани портфейли – с други думи, бизнесите, занимаващи се с криптовалути, трябва да проверяват самоличността на получателя, като име и адрес на клиента, сумата на плащането, времето на транзакцията, стойността на транзакцията и всякаква информация, свързана с нея.

Освен това звеното за финансови престъпления предлага да бъде докладвани нехоствани портфейли с произход от черни списъци като Северна Корея и Иран. Това обаче може да е трудна задача, тъй като цифровите геолокации не винаги мота да бъдат проверени.

САЩ да регулират стабилните монети, но движи ли се достатъчно бързо?

Решението на FinCEN да ограничи участието на цифровите валути в операции, свързани с киберпрестъпността, идва в момент, когато американските финансови регулатори постигат напредък в създаването на правила за стабилни монети. Според доклад Министерството на финансите, заедно с CFTC и SEC, се надяват за „ефективно да управляват риска и да поддържат стабилността на вътрешните и международни финансови и парични системи на САШ“.

Тъй като крипто иновациите бяха огромни през 2020 г., САЩ се опитваха да регулират криптовалутите, започвайки с Рипъл (Ripple). Преди това той беше критикуван, че не се качва на борда на Бокчейн (Blockchain) и крипто влака толкова бързо, колкото неговите конкуренти, е именно страни от региона APAC като Япония и Китай.

Източник