Председателят на Федералният резерв Джером Пауъл ще се обърне към МВФ относно цифровите валути следващата седмица

Председателят на Федералния резерв Джером Пауър ще говори пред Международния валутен фонд (МВФ) следващата седмица като част от панела си за бъдещето на трансграничните цифрови плащания.

Панелната дискусия, която ще бъде излъчена в уебсайта на събитието в часа сутринта в понеделник, е озаглавена „Трансгранично плащане – визия за бъдещето“.

Други членове на комисията на МВФ включват Агустин Карстен, генерален мениджър на Банка за международни разплащания; Нито Шамсия, управител на Bank Negera Malaysia; и губернаторът на администрацията на финансите на Саудитска Арабия Ахмед Абдулкарим Алхолай, чиято централна банка си сътрудничи с OAE на платформата за транзакции, базирани на блокчейн.

Заедно с председателят на Фед Пауъл, участниците в дискусиите са готови да осъдят ползите и рисковете от трансграничните цифрови валути и техните последици за политиката, според МВФ.

Въпреки че не е ясно дали той ще бъде включен в дискусията на Пауъл – Федералният резерв се разраства по отношение на технологията за цифрови плащания, тъй като пандемията от Covid-19 подчертава необходимостта от осигуряване на по-бързи методи за разплащания . Централната банка на Съединените щати обяви ускорено развитие на собствената си платформа – FEDNow и също работи върху CBDC известна като цифров долар.