Председателят на Фед заявява, че криптовалутите са за спекуланти

U.Today

Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл хвърля студен душ върху криптовалутите по време на речта си на виртуална среща на върха, организирана от Банката за международни разплащания.

Ръководителят на най-голямата централна банка в света не вярва, че криптовалутите са подходящи за плащания. Той също така подчерта, че те не са добър запас от стойност.

Пауъл разглежда частните криптовалути като Bitcoin и Ethereum като инструмент за спекулация.

Той също така се прицели в популярни стабилни като Tether и USC Coin (USDC), твърдейки, че те не могат да бъдат “подходящ заместител” на съществуващата парична система:

“Частните стабилни монети няма да бъдат подходящ заместител на здравата парична система, базирана на фиатните пари от централната банка”.

Без бързане с дигиталния долар

Що се отнася до дигиталната валута на централната банка на Фед, Пауъл отново подчерта, че няма да се бърза. Той също така посочи, че няма категорично решение дали CBDC е необходимо на първо място.

“Не е нужно да бързаме или да сме първи на пазара. Не искаме да дестабилизираме съществуващата двустепенна система, не искаме да се конкурираме с банките за финансиране”.

Пауъл, посочи ефективността на цифровия долар като основната му полза, но също така изрази загриженост по отношение на рисковете за киберсигурност и някои случаи на незаконна употреба.

Има кибер риск, както и пране на пари и финансиране на тероризма.

Източник