Facebook и Libra предизвикаха CBDC в състезание, COVID-19 предизвика централните банки да осъзнаят от тяхната необходимост

Дигиталните иновации бяха ускорени по време на продължаващата пандемия на коронавируса и тази тенденция послужи за тласък на пилотни проекти на централните банки да цифрови валута (CBDC).

По време на тазгодишния виртуален панел на Хонконгската Fintech Week, основния лектор и професор в Университета в Хонконг Дъглас Арнер обсъди ключови фактори, които послужиха за ускоряване на приемането на CBDC в днешния икономически климат.

С развитието на технологиите цифровите плащания нарастват. Тъй като технологията все повече се използва за „подкрепа на революция в паричните плащания“, банките обмислят задълбочено издаване на дигитална валута на централната банка, за да останат конкурентоспособни в дигиталната ера. Според Арнер COVID-19 е от полза за дигиталните валути, тъй като ускорява графика на проектите на CBDC.

По отношение на това защо централните банки са почуствали необходимостта да обмислят емитирането на дигитална валута на централната банка, Арнер сподели, че трябва да остане конкурентоспособна във финансовия свят, за да предложи парична стабилност. Той също така добави, че централните банки „реагират на еволюцията на новите технологии, за да видят как могат да изпълняват по-добре ролите и по-добър начин“.

Арнер също добави, като каза, че с появата на Libra, на Facebook на глобален частен стейбълкойн, се задейства с следващият етап на развитие на CBDC, тъй като банките го разглеждат като потенциална заплаха за запазване на финансовата конкурентоспособност. Facebook за първи път обяви намерението си за пускането на „глобална монета“, наречена Libra, средата на 2019 г.

Комбинацията от наличието на Facebook към цифрови активи, както и възходът на дигиталните иновации на COVID-19 ускориха пилотните фази на проектите на централната банка за дигитална валута, като големи икономически сили като Китай стартираха пилотен тест за собствена версия на CBDC – електронно плащане с цифрова валута (DCEP) – и предложението на САЩ за цифров долар. Тъй като CBDC е разглеждан от централните банки по целия свят, той се е превърнал в надпревара кой ще бъде първият, който ще въведе дигитална валута на централната банка.

Други големи финансови центрове като Сингапур и Хонконг също са разгледали как биха могли да бъдат „възлите“ при прилагането на CBDC.

Докато световните икономически гиганти се борят да пуснат пълноценна дигитална валута на централната банка, изглежда Бахамите са надминали всички очаквания и са пуснали „пясъчния долар“ ставайки първият в света, който пуска валута, подкрепена от правителството.