ЕС е в ход за заобикалянето на криптирането на платформите като WhatsApp и Signal предизвика възмущение

Законодателите на Европейския съюз създадоха проект на предложение, което има за цел да заобиколи криптирането от край до край на приложения като WhatsApp и Signal, в ход за увеличаване на мерките за киберсигурност.

ЕС иска достъп до криптирани чатове

След новината за терористични атаки в Франция и Виена, членовете на Съвета на Европейския съюз се опитаха да повишат сигурността, като предложиха законопроект, който ще позволи на правителствените служители да получат достъп до данни, работещи в криптирани приложения от край до край.

Предложението посочва, че Европейският съюз желае да обедини сили с технологични фирми, за да осигури прозрачност и да даде възможност на властите да проверят информацията, циркулираща на криптирани носители. Целта беше да се гарантира обществената сигурност в светлината на последните събития и да се защитят жертвите от бъдещи терористични актове, експлоатация на деца онлайн, организирана престъпност и списъкът продължава.

Предложението на ЕС среща критики

Предложението е срещнато с много критики, тъй като защитниците на неприкосновеността на личния живот твърдят, че предложението на ЕС ще направи обратно – като позволи на законодателите да имат достъп до криптирани платформи от край до край, това ще попречи на поверителността и сигурността на потребителите. В момента проектът е в очакване и трябва да бъде представен пред съвета на Европейския съюз на 19 ноември.

Изразявайки неодобрението си, германският политик и активист на лявата партия Анке Домшайт-Берг заяви:

„Предложеният регламент на ЕС е атака срещу целостта на цифровата инфраструктура и следователно много опасна.“

Други са следвали нейните настроения и също са казали, че това може да създаде възможности за хакери и чуждо разузнаване да проникнат в комуникационните канали, според Асошиeйтед прес

Закон за икономични ИТ

Предложението не е различно от закона EARN It, предложен от адвокат Уилям Бар, който в момента очаква одобрение от Конгреса на САЩ. Предложението за законопроект има за цел да регулира интернет и да принуди домакините на уебсайтове да отговарят за съдържанието, циркулиращо на техните платформи. Много критици се отказаха от законопроекта, наричайки го пряка заплаха за сигурност, осигурена от край до край.

При законопроектите, споменати по-горе, цензурата ще бъде във въздух и свободата на словото ще бъде възппрепятствана в мрежата. Дигиталните експерти възприемат този тип предложения като присъщо опасни, тъй като се разглежда като начин правителствата да упражняват допълнителен контрол, като по този начин заплашват цялостната сигурност, неприкосновеността на личния живот и свободата на словото.

Какво означава това за крипто и блокчейн общността все още остава неясно, тъй като някои крипто платформи обикновено използват криптиране за хостване на потребителското съдържание.