Etherisc ще предложи на кенийските ферми застраховане на култури, базирано на блокчейн

Днес програмата за безвъзмездна финансова помощ Chiainlink обяви финансиране за евтина застрахователна колаборация между Etherisc, децентрализиран протокол за застраховане, и ACRE Africa, издател на микрозастраховане, фокусиран върху втория по население континент на планетата.

Според съобщение от Chainlink, проектът има за цел да изгради базирана на блокчейн застрахователна платформа, която осигурява достъпно покритие за близо 250 000 дребни фермери в Кения, много от които се очаква да бъдат непропорционално засегнати от изменението на климата през следващите три години.

Планираната платформа ще предоставя и застрахователни полици с вноски за плащания, оценени на ниска стойност, равна на 50 цената в местни валути.

Сумата на безвъзмездните средства ще бъде използвана за финансиране на няколко аспекта на проекта, като например разработване на удобни за потребителя интерфейс, с който фермерите да взаимодействат, интегриране с местните платежни системи и различни други технически разработки.

В допълнение, част то тази безвъзмездна помощ ще бъде насочена към финансиране на проучвания, свързани с икономиката на застраховането на селскостопанските култури в много африкански страни, с цел определяне на модели на устойчиво покритие както за застрахователите, така и за фермерите.

„Радваме се, че можем да продължим работата си с фермерите в Източна Африка, като получим подкрепа чрез безвъзмездните средства на общността Chainlink, за да помогнем за изграждането и прилагането на по-надежден и рентабилен модел за застраховане на реколтата в сътрудничество с Etheries“ главният изпълнителен директор на ACRE Африка, Джордж Курия.

Проектът е част от по-широка тенденция на нарастващ интерес към блокчейн технологиите, разпространяващи се из африканския континент. По-рано през годината кампанията с отворен код за метеорологични технологии Telokanda обяви блокчейн проект за проследяване на времето в Западна Африка.