Eл Салвадор ще построи първия в света град, финансиран с биткойн облигации

Blockchain.News

В поредния си опит да демонстрира любовта си към боткойна президентът на Ел Салвадор Nayib Bukele разкри плановете на страната да изгради първия напълно функционален град на биткойна. Този проект ще бъде финансиран с държавни облигации, обезпечени с биткойни.

Град, в който всичко работи

По време на конференцията “Седмица на биткойна” президентът Bukele разкри подробности за плановете за изграждане на Биткойн град, с който страната цели да повиши осведомеността на гражданите за биткойна и да насърчи приемането му. Bukele си представя Биткойн Сити като съвършен град, в който всичко работи.

“В #BitcoinCity ще има цифрово и технологично образование. Геотермална енергия за целия град и ефективен и устойчив обществен транспорт”, сподели той в изявлението си.

Основните видове данъци, които се плащат в страната, включително данък върху доходите, данък върху капиталовите печалби и данък върху недвижимите имоти, няма да се събират от жителите на града, които извършват сделки с биткойн или друг цифров актив. Според президента ще се събира само данък върху добавената стойност, като 50% от него ще се използват за изплащане на облигациите на общината.

Очакваната сума, която ще бъде изтеглена от облигациите, е 1 млрд. долара и ще бъде разположена на платформата за ценни книжа Bitfinex. Дуото Bitfinex и Blockstream ще подкрепи проекта Bitcoin City в Ел Салвадор. С тези фирми и грандиозната прогноза за проекта се очаква през следващите години в Салвадор да се разраснат индустриите.

“Платформата скоро ще бъде дом на много местни и чуждестранни предложения за цифрови активи, които разработват нова регулация на цифровите активи в страната! Ел Салвадор, Bitfinex и Blockstream създават история заедно”, заяви главният технически директор на Bitfinex, Паоло Ардионо.

Главният служител по сигурността на Blockstream Caмсон Мао заяви на конференцията, че шансовете за набавяне на 1млрд. долара от екосистемата от инвеститори на Bitfinex са много големи. Мао също така посочи, че първата половина от облигациите, на стойност 500 млн. долара ще бъдат обект на 5 – годишен период на блокиране и ще се окаже значително влияние върху ръста на цената на BTC.

Салвадор изостава от огъня

След като през септември легализира биткойн като официално платежно средство, Салвадор даде много добър пример за това как BTC може да се използва за по-голямо добро. Макар че процесът, довел до пускането на монетата в страната, беше посрещнат с известна съпротива, според социологическите проучвания. Правителството на президента Nayib Bukele настояваше за изграждането на първите училища за изучаване на Биткойн то приходите, спечелени от HOLDLing, първокласната цифрова валута.

Blockchain.News