ЕЦБ ще обяви до средата на 2021 г. дали ще продължи напред с издавеното на CBDC

blockchain.news

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, че решение дали да се създаде CBDC ще бъде взето до средата на тази година.

След решението дали да се продължи с цифрова емисия обаче, действителното развитие на дигиталната валута на централната банка (CBDC) ще отнеме поне още четири години, каза президентът на Централната банка. В разговор с Bloomberg Лагард каза:

” Но целият процес – нека бъдем реалисти по този въпрос – според мен ще отнеме още четири години. Може би малко повече, но бих се надявал, че ще можем да го запазим в рамките на четири години, защото това е техническо начинание, както фундаментална промяна”.

Лагард заяви, че решението дали да се продължи с изданието на CDBC ще бъде финализирано до “средата на 2021”. Тя каза:

“Трябва да сме сигурни, че го правим правилно. Дължим го на европейците. Те трябва да се чувстват сигурни и защитени. Те трябва да чувстват, че държат централна дигитална банкнота, подкрепена от банката”.

По-рано Лагард заяви, че цифровото евро ще допълва паричните средства, вместо да действа като заместител. Потребителските предпочитания отчитат нарастване на цифровите безконтактни плащания, като европейците посещават онлайн платформи за своите нужди на дребно по време на пандемията. Поради това Европейската централна банка оцени потенциалната емисия на CBDC, за да остане конкурентноспособна на фона цифровата вълна.

С дигиталната революция по нашите стъпки “повече от четири на всеки пет европейци редовно използват интернет, в сравнение с всеки пети преди две десетилетия”, каза Лагард. Глобалните плащания нарастват все повече, тъй като пандемията движи напред тенденцията на цифровизация.

CBDC във водещите икономики

Въпреки обсъжданията на потенциалното емитиране на дигитално евро, Лагард възприе по-предпазлив подход към CBDC , подобно на Федералния резерв на САЩ. Председателят на Fed Reserve Джеръм Пауъл по-рано каза, че банката няма да намали оборотите при изучаването на цифровия долар. Той заяви още, че целта не е първа да внедри дигитална валута на централна банка – по-скоро е да я издаде по правилния начин, като проучи задълбочено CBDC, преди да продължи напред с освобождаване.

Китай е възприел друг подход. Миналата година Китайската народна банка вече започна пилотното си дигитално разплащане с криповалута (DCEP) в големите градове в Китай. Освен това в град Шънджън се проведе раздаване на цифров юан на стойност 1,5 милиона долара.

Източник