Драматичен срив на биткойн след забраната Китай да работи с криптовалути

business.dir.bg

Биткойн отбелязва най-драматичния си дневен спад от март 2020 г., след като Китай забрани на местните финансови институции и системи за разплащания да предоставят услуги, свързани с криптовалутите, както и да работят с компании от сектора на цифровите валути.

Китайската Национална асоциация за интернет финанси, Банковата асоциация (CBA) и Платежната и клирингова асоциация обявиха, че са забранили на финансовия сектор на страната да предоставя услуги във връзка с криптоваути и да работи с компании от тази принадлежност, съобщи БНР.

“Напоследък цените на криптовалутите скочиха рязко, а спекулативната търговия с криптовалута нарасна рязко, което сериозно нарушава безопасността на собствеността на хората и нарушава нормалния икономически и финансов ред”, се казва в съвместно изявление на тази китайски асоциации.

Решението идва след многобройните опити на Китай да регулира дейностите на пазара на криптовалути. През октомври 2020 г. Пекин публикува проект на своя закон, който забранява т.нар. “копаене” на криптовалути. По-късно китайските власти конфискуваха значително количество криптовалути, спечелени чрез схема “Понци” – PlusToken.

Новината провокира драматични разпродажби на биткойни и на останалите криптовалути като Ethereum, като днешните загуби на общата капитализация на пазарите на дигиталните валути достигна 1 трлн. долара.

Водещата криптовалута биткойн се срина през днешната търговия към 30 066 долара, достигайки по този начин най-ниско ниво от края на месец януари. Последва известна стабилизация, но най-популярната цифрова валута продължава да бележи спад в рамките на търговията в сряда с над 14% към 37 000 долара.

Биткойнът вече бележи спад от близо 40% спрямо неговия рекорден връх от 14-ти април около 64 895 долара и е на път да отбележи първи спад на месечна база от ноември 2018 г.

Силен спад бележат и останалите криптовалути, като Ethereum (ETH) се обезценява в рамките на деня и над 25%, а популярната в последните седмици псевдокриптовалута Dogcoin – с близо 24%.

Компанията Downdetector съобщи, че потребителите имат проблеми с борсовата криптоплатформа Coinbase, а акциите на самата борса също поевтиняват с над 10% като част от драматичния срив на пазарите на дигитални валути.

Източник