Crypto Cities (Крипто градове)

vitalik.ca

Интересна е тенденцията през последната година е нарастването на интереса към местното самоуправление и към идеята за местни власти, които имат по-широки възможности за промяна и експерименти. През изминалата година кметът на Маями Франсис Суарес следваше стратегията за привличане на интерес към града, подобна на тази технологичните стартъпи, като често се свързваше с основната технологична индустрия и криптообщността в Twitter.  Уайоминг вече има правна структура, благоприятна за пешеходците улична среда за офлайн света. Виждаме дори проекти с различна степен на радикалност – Cul de sac, Telosa, CityDAO, Nkwashi, Prospera и много други – които се опитват да създават цели квартали и градове от нулата.

Друга интересна тенденция от последната година е бързото разпространение на крипто идеи като моменти, нефингуращи токени и децентрализирани автономни организации (DAO). И така, какво ще се случи, ако комбинираме двете тенденции заедно? Има ли смисъл да има град с монета, нефунгиращ ток, DAO, някакъв запис във веригата за борба с корупцията или дори и четирите? Оказва се, че вече има хора, които се опитват да направят точно това:

 • CityCoins.co – проектът, който създава монети, предназначени да се превърнат в местни средства за размяна, като част от емисията на монетата отива за градската управа. MiamiCoin вече съществува, а “Francisco Coin” изглежда ще се появи скоро.
 • Други експерименти с емитиране на монети (напр. вижте този проект в Сеул.)
 • Експерименти с NFTs, често като начин на финансиране на местни творци. Пусан е домакин на подкрепяна от правителството конференция, на която се проучва какво може да се направи с NFTs.
 • Широкообхватната визия на кмета на Рино Хилари Шийв за блокчейнфициране на града, включваща продажби на NFTs в подкрепа на местното изкуство, RenoDAO с RenoCoins, издавани на местните жители, които могат да получават приходи от правителството при отдаване на имоти под наем, лотарии, защитени с блокчейн, гласуване с блокчейн и др.
 • Много по-амбициозни проекти, създаващи криптоорентирани градове от нулата: вижте CityDAO, който се описва като „изграждане на град върху блокчейна на Ethereum” – DAOified управление и всичко останало.

Но дали тези проекти в сегашния си вид са добри идеи? Има ли някакви промени, които биха могли да ги превърне в по-добри идеи? Нека да разберем сега….

Защо трябва да се интересуваме от градовете?

             Много национални правителства по света се оказват неефективни и бавни в отговор на дълготрайните проблеми и бързи промени в основните нужди на хората. Накратко, на много национални правителства им липсват реални играчи. Още по-лошо, много от нестандартните политически идеи, които се обмислят или прилагат за националното управление днес, са честно казано доста ужасяващи. Искате ли САЩ да бъдат превзети от клонинг на португалския диктатор от времето на Втората световна война Антонио Салазар или може би от „американски Цезар“, който да победи злия бич на американското левичарство? За всяка идея, която може да бъде разумно описана като разширяваща свободата или демокрацията, има десет, които са просто различни форми на централизиран контрол, стени и всеобщо наблюдение.

Сега разгледайте местните власти. Градовете и щатите, както видяхме от примерите в началото на тази статия, поне на теория са способни на истинска динамика. Между градовете съществуват големи и съвсем реални културни различия, така че е по-лесно да се намери един единствен град, в който да има обществен интерес към приемането на дадена радикална идея, отколкото да се убеди цяла държава да я приеме. Съществуват съвсем реални предизвикателства и възможности в областта на местните публични блага, градското планиране, транспорта и много други сектори в управлението на градовете, които биха могли да бъдат разгледани. Градовете имат тясно свързани вътрешни икономики, в които неща като широкото приемане на криптовалута биха могли реални да се случат самостоятелно. Освен това е по-малко вероятно експериментите в рамките на градовете да доведат до ужасни резултати както защото градовете се регулират от правителствата на по-високо ниво, така и защото градовете имат по-лесен клапан за бягство: хората, които са недоволни от случващото се, могат по-лесно да напуснат.

Така че, като цяло, изглежда, че местното ниво на управление е много подценено. И като се има предвид, че критиките към съществуващите инициативи да интелигентни градове често са силно фокусирани върху опасенията, свързани с централизираното управление, липсата на прозрачност и неприкосновеността на личните данни, блокчейн и криптографсиките технологии изглеждат като обещаваща ключова съставка за по-отговорен и основан на участието път напред.

С какво се занимават градските  проекти днес?

Всъщност доста! Всеки от тези експерименти е все още малък и до голям степен все  още се опитва да намери своя път, но всички те са поне семена, които могат да се превърнат в интересни неща. Много от най-напредналите проекти се осъществяват в САЩ, но интересът към тях е голям по целия свят; в Корея правителството на Пусан организира конференция на NFTs. Ето няколко примера за това, което се прани днес.

Експерименти с блокчейн в Reno

             Кметът на Рeно, Невада, Хилари Шийв е фен на блокчейн, като се фокусира предимно върху екосистемата Tezos, и отскоро проучва идеи, свързани с блокчейн (вижте нейния подкаст тук), в управлението на своя гард:

 • Продажба на NFTs за финансиране на местното изкуство, като се започне с NFTs на скулптурата „Космически кит“ в центъра на града.
 • Създаването на DAO на Reno, управлявана от моменти на Reno, които жителите на Reno ще могат да получат чрез въздушно хвърляне. DAO на Reno може да започне да получава източници на приходи; една от предложените идеи е градът да отдава под наем имоти, които притежава, и приходите да отиват в DAO.
 • Използване на блокчейн за защита на всички видове процеси: защитени с блокчейн генератори на случайни числа за казина, защитени с блокчейн гласувания и др.
reno

CityCoin.co

CityCoin.co e проект, изграден върху Stacks, blockchain и управляван от необичаен алгоритъм за производство на блокове „доказателство за прехвърляне“ (по някаква причина съкратено Pox, а PoT), който е изграден около блокчейна и екосистемата на Bitcoin. Около 70% от предлагането на монетата се генерира от механизъм за текуща продажба: всеки, който има STX (местен токен на Stacks), може да изпрати своя STX на договора за градска монета, за да генерира градски монети; приходите от STX се разпределят между съществуващите притежатели на градски монети, които залагат своите монети. Останалите 30% се предоставят на градската управа.

 CityCoin взе интересно решение да се опита да  създаде икономически модел, който не зависи от никаква държавна подкрепа. Не е необходимо местното правителство да участва в създаването на монета CityCoin.co; група от общността може сама да пусне монета. Предоставеният в често задавани въпроси отговор на въпроса „Какво мога да правя със CityCoins?”  включва примери като „общностите на CityCoins ще създават приложение, които използват токени за награди“ и „местният бизнес може да предоставя отстъпки или предимства на хора, които….. трупат своите CityCoins”. На практика обаче общността MiamiCoin не действа сама; правителството на Маями  вече се факто публично я е одобрило.

miamicoin

CityDAO

CityDAO е най-радикалният от експериментите: За разлика от Маями и Рино, които са съществуващи гладове със съществуваща инфраструктура, която трябва да бъде модернизирана, и хора, които трябва да бъде убедени, CityDAO и DAO с правен статут съгласно закона за DAO в Уайминг (вижте техните документи тук), която се опитва да създаде изцяло нови градове от нулата.

Засега проектът е все още в начален етап. В момента екипът финализира покупката на първия си парцел земя в даден ъгъл на Уайоминг. Планът е да се започне с този парцел, а след това да се добавят и други парцел в бъдеще, за да се изградят градове, управлявани от DAO и използващи в голяма степен радикална икономически идеи като данъците на Харбъргър за разпределяне на земята, вземане на колективни решения и управление на ресурсите. Тяхната DAO е една от малкото прогресивни организации, които избягват управлението чрез гласуване с монети; вместо това управлението е схема за гласуване, основана на „граждански“ NFTs, като са изказани идеи за допълнително ограничаване на гласовете до един на човек чрез използването на проверката на доказателство за човечност. Понастоящем NFT се продават с цел групово финансиране на проекта; можете да ги закупите на OpenSea.

citydao

Какво мисля, че могат да измислят градовете?

Очевидно има много, които градовете биха могли да правят по принцип. Те биха могли да добавят повече велосипедни алеи, да използват измервателни уреди CO2 и далечна ултравиолетова светлина, за да намалят по-ефективно разпространението на COVID, без да създават неудобства на хората, и дори да финансират изследванията за удължаване на живота. Но моята основна специалност са блокчейн и тази статия е за блокчейн, така че… нека  се съсредоточим върху блокчейн.

Твърдя, че има две различни категории идеи за блокчейн, които имат смисъл:

 1. Използване на блокчейн за създаване на по-надеждни, прозрачни и проверими версии на съществуващите процеси.
 2. Използване на блокчейн за въвеждане на нови и експериментални форми на собственост върху земя и други дефицитни активи, както и на нови и експериментални форми на демократично управление.

Блокчейнът има естествена връзка с тези две категории. Всичко, което се случва в блокчейна, е много лесно да се провери публично, като има много готови свободно достъпни инструменти, които помагат на хората да го направят. Всяко приложение, изградено върху блокчейн, може незабавно да се включи и да взаимодейства с други приложения в цялата глобална блокчейн екосистема. Системите, базирани на блокчейн, са ефикасни по начин,  който не е характерен за хартия, и публично проверими по начин, който не е характерен за централизираните компютърни системи – необходима комбинация, ако искате, да речем, да направите нова форма на гласуване, която позволява на гражданите да дават в реално време високообемна обратна връзка по стотици или хиляди различни въпроси.

Така ме нека преминем към конкретика.

Кои са съществуващите процеси, които блокчейнът може да направи по-надеждни и прозрачни?

Една проста идея, която много хора, включително правителствени служители от цял свят, са повдигали многократно, е идеята правителствата да създават стабилни монети за вътрешна употреба в белия списък за проследяване на вътрешните правителствени плащания.  Всяко данъчно плащане от физическо лице или организация би могло да бъде свързано с публично видим запис във веригата, при който се секат този брой монети (ако искаме отделните количества данъчни плащания да са частни, има начин с нулево знание да се направи публична само общата сума, но все  пак да се убедят всички, че тя е изчислена правилно). Прехвърлянето на средства между отделите може да се извърши „скрито“, а монетите ще се изкупят само от отделни изпълнители или служители, които претендират за своите плащания и заплати.

govcoin

Тази система може лесно да бъде  разширена. Например процесите на възлагане на обществени поръчки, при които се избира кой участник да спечели държавна поръчка, могат до голяма степен да се извършват по веригата.

Много други процеси могат да станат по-надеждни с помощта на блокмейн:

 • Справедливи генератори на случайни числа (напр. за лотарии – VDF, като този, който се очаква да бъде  включен в Ethereum, може да се използва за повишаване на надеждността на управляваните от правителството лотарии. Справедливата случайност може да се използва и за много други случаи на употреба, като например сортиране като форма на управление.
 • Сертификатите, например критографски  доказателства, че дадено лице е жител на града, могат да се издават във верига за допълнителна проверка и сигурност (например ако такива сертификати се издават във веригата, ще стане ясно, ако се издадат голям брой фалшиви сертификати). Това може да се използва от всички видове сертификати, издавани от местното правителство.
 • Регистрите на активи – за земя и други активи, както и за по-сложни форми на собственост, като например права на строеж. Поради необходимостта съдилищата за могат да извършват прехвърляния в изключителни ситуации, тези регистри вероятно никога няма да бъдат напълно децентрализирани инструменти на приносителя по същия начин, както криптовалутите, но поставянето на записи във веригата все пак може да улесни проверката на това какво и по какъв ред се е случило при спор.

В крайна сметка дори гласуването ще може да се извърши във верига. Тук се очертават много сложности и дракони и е наистина важно да се внимава; необходимо е сложно решение, съчетаващо блокчейн, доказателства за нулево значение и други криптографски методи, за да се постигнат всички желани свойства за поверителност и сигурност. Въпреки това, ако човечеството изобщо някога ще премине към електронно гласуване, местното самоуправление изглежда като идеалното място за начало.

Кои са радикалните икономически и управленски експерименти, които биха могли да бъдат интересни?

Но в допълнение към тези видове налагане на блокчейн върху неща, които правителствата вече правят, можем да гледаме на блокчейн и като на възможност за правителствата да правят напълно нови и радикални експерименти в икономиката и управлението. Това не са непременно окончателните идеи за това, което смятам, че трябва да се направи; не са по-скоро първоначални проучвания и предложения за възможни посоки. След като един експеримент започне, обратната връзка от реалния свят често е далеч най-полезната променлива, за да се определи как експериментът да бъде коригиран в бъдеще.

Експеримент #1: по-всеобхватна визия за градските жетони

Citycoin.co е едно от вижданията за това как биха могли да работят градските токени. Но това далеч не е единствената визия. Всъщност подходът на CityCoins.co крие значителни рискове, особено по отношение на това как икономическият модел е силно наклонен към ранните осиновители. 70% от приходите на STK от сеченето на нови монети се дават на съществуващите притежатели на градски  монети. През следващите пет години ще бъдат емитирани повече монети, отколкото през следващите петдесет години. Това е добра сделка за правителствата през 2021 г., но какво ще кажете за 2051 г.?  След като веднъж правителството подкрепи определена градска монета, става трудно за него да промени посоката в бъдеще. Ето защо е важно градските управи да обмислят внимателно тези въпроси и да изберат пътя, който има смисъл в дългосрочен план.

Ето една различна възможна скица на разказа на това как биха могли да работят градските жетони. Това далеч не е единствената възможна алтернатива на визията на CityCoins.co; вижте отличната статия на Стив Уолдван, в която се аргументира идеята за локализирана градска разменна среда, за още една възможна посока. Във всеки случай градските токени са широко пространство за проектиране и има много различни варианти, които си струва да бъдат разгледани.

Както и да е, започваме….

Концепцията за собствеността върху жилище в сегашния ѝ вид е забележителен нож с две остриета, а специфичните начини, по които тя се насърчава активно и е законово структурирана, се считат от мнозина да една от най-големите грешки н икономическата политика, които правим днес. Съществува неизбежно политическо напрежение между жилището като място за живеене и жилището като инвестиционен актив, а натискът да се задоволяват общностите, които се грижат за второто, често завършва със сериозно увреждане на достъпността та първото. Жителите на един град или притежават жилище, което ги прави прекалено зависими от цените на земята и създава порочни стимули да се борят срещу строителството на нови жилеща, или наемат жилище, което ги прави отрицателно зависими от пазара на недвижими имоти и по този начин  ги поставя в икономическото противоречие с целта да се превърне градът в приятно място за живеене.

Но въпреки всички тези проблеми мнозина все още смятат, че притежаването на жилище е не само добър личен избор, но и нещо, което заслужава активно субсидиране или социално насърчаване. Една от основните причини за това е, че то подтиква хората да спестяват пари и да увеличават нетната си стойност. Друга важна причина е, че въпреки недостатъците си, то създава икономическо съответствие между жителите и общностите, в които живеят. Но какво би станало, ако можем да предоставим на хората начин да спестяват и да създадем това икономическо съответствие без недостатъците? Какво би станало, ако можехме да създадем делим и заменяем градски жетон, който жителите могат да притежават в толкова единици, колкото могат да си позволят или с колкото се чувстват комфортно, и чиято стойност нараства с просперитета на града?

Първо, нека започнем с някои възможни цели. Не всички са необходими; символ, който постига само три от петте, вече е голяма стъпка напред. Но ще се опитаме да постигнем възможно най-много от тях:

 • Получаване на устойчиви източници на приходи за правителството. Икономическият модел на градския токен трябва да избягва пренасочването на съществуващите данъчни приходи, а да намери нови източници на приходи.
 • Създаване на икономическо състояние между жителите и града. Това означава преди всичко, че самата монета трябва да стане по-ценна, тъй като градът става по-привлекателен. Но също така означава, че икономиката трябва активно да насърчава жителите да държат монетата повече, отколкото далечните хедж фондове.
 • Насърчаване на спестяването е натрупването на богатство. Собствеността на жилище прави това: тъй като собствениците на жилища плащат ипотеки вноски, те по подразбиране увеличават нетната стойност. Градските токени  също могат да направят това, като направят привлекателно натрупването на монети с течение на времето и дори превърнат това преживяване в игра.
 • Насърчаване на по-просоциални дейности, като например положителни действия в помощ на града и по-устойчиво използване на ресурсите.
 • Бъдете егалитарни. Не облагодетелствайте неоправдано богатите хора за сметка на бедните (както често се случва случайно при лошо проектирани икономически механизми). Делимостта на жетона, което избягва рязкото бинарно разделение между имащи и нямащи, вече прави много, но можем да отидем и по-далеч, например като разпределим голяма част от новите емисии на местните жители.

Един от моделите, който изглежда лесно постига първите три цели, е предоставянето на ползи на притежателите: ако притежавате поне X монети (където X може да се увеличи с течение на времето), получавате определен набор от услуги безплатно. MiamiCoin се опитва да насърчи бизнеса да прави това, но бихме могли да отидем по-далеч и да направим така, че и правителствените услуги да работят по този начин. Един прост пример би бил превръщането на съществуващите обществени места за паркиране в безплатни само за тези, които притежават поне определен брой монети в заключена форма. Това би изпълнило няколко цели едновременно:

 • Създайте стимул да държите монетата, за да поддържате нейната стойност.
 • Създайте специални стимули за жителите на  страната да държат монетата, за разлика от инвеститорите от далечни страни, които не са в състояние да се възползват от нея. Освен това полезността на стимула е ограничена до едно лице, така че да се насърчи широкото разпространение на притежанията.
 • Създаване на икономическо равновесие (градът става по-привлекателен  повече хора искат да паркират  монетите имат по-голяма стойност). За разлика от собствеността на жилище, това създава съответствие с целия град, а не само  с много специфично място в града.
 • Насърчаване на устройството използване на ресурсите: това би намалило използването на места за паркиране (въпреки че хората без монети, които наистина се нуждаят от тях, все пак биха могли да платят) и би подкрепило желанието на много местни власти да отворят повече пространство по пътищата, за ресторантите също би могло да се разреши да блокират монети чрез същия механизъм и да заявят места за паркиране, които да използват за места на открито.

Но за да се избегнат порочни стимули, е изключително важно да се избягва прекомерната зависимост от една конкретна идея, а вместо това да се разполагат с разнообразен набор от възможни източници на приходи. Една отлична златна мина за места, където може да се придаде стойност на градските жетони и същевременно да се експериментира с нови идеи за управление, е зонирането. Ако притежавате поне Y монети, можете да гласувате квадратно за таксата, която собствениците на близки земи трябва да плащат, за да заобиколят ограниченията за зониране. Този хибриден подход, основан на пазара + пряка демокрация, би бил много по-ефективен от сегашните прекалено тромави разрешителни процеси, а самата такса би била още един източник на държавни приходи. В по-общ план всяка от идеите в следващия раздел може да се комбинира с градски жетони, за да се предоставят на притежателите на градски жетони повече места за използването им.

Експеримент #2: по-радикални форми на управление с широко участие

Тук се появява идеята на радикалните пазари като данъците на Харбъргър, квадратичното гласуване и квадратичното финансиране. Вече повдигнах някои от тези идеи в раздела по-горе, но не е необходимо да имате специален градски символ, за да ги осъществите. Някои ограничени правителствени употреби на квадратното гласуване и финансиране вече са се случили: вижте Демократичната партия в Колорадо и тайванския президентски хакатон, както и все още неподкрепени от правителството експерименти като Gitcoin’s Boulder Downtown Stimulus. Но бихме могли да направим повече!

Едно от очевидните места, където тези идеи могат да имат дългосрочна стойност, е да се стимулират предприемачите да подобряват естетиката на сградите. Данъците на Харбъргър и други механизми могат да се използват за радикална реформа на правилата за зониране, а блокчейн може да се използва за администриране на такива механизми по по-надежден е ефективен начин. Друга идея, която е по-жизнеспособна в краткосрочен план, е субсидирането на месния бизнес, подобно на стимулирането на центъра, но в по-голям и постоянен мащаб. Предприятията постоянно произвеждат различни видове положителни външни ефекти в своите местни общности и тези външни ефекти биха могли да бъдат по-ефективно възнаградени. Местните новини биха могли да бъдат по-ефективно възнаградени. Местните новини биха могли да бъдат финансирани на четири пъти, което би съживило една индустрия, която отдавна изпитва затруднения. Цените на рекламите биха могли да се определят въз основа на гласувания в реално време да това колко хора се наслаждават на всяка конкретна реклама, което би насърчило по-голяма оригиналност и творчество.

По-демократичната обратна връзка (а може би дори демократичната обратна връзка със задна дата!) би могла да създаде по-добри стимули във всички тези области. А цифровата демокрация на 21-ви век чрез онлайн  квадратично гласуване и финансиране в реално време би могла да свърши много по-добра работа от демокрацията на 20-ти век, която на практика изглежда се е характеризирала предимно със строги строителни норми и пречки при планирането и изслушванията за издаване на разрешителни. И, разбира се, ако ще използвате блокчейн за осигуряване на гласуване, започнете да го правите с фантастични нови видове гласове, което изглежда много по-сигурно и политически осъществимо, отколкото да пренастройвате съществуващите системи за гласуване.

solarpunk

Заключение

Има много полезни идеи за експериментиране от страна на градовете, които биха могли да бъдат осъществени от съществуващи или нови градове. Предимството на новите градове, разбира се, е, че в тях няма жители със съществуващи очаквания за това как трябва да се правят нещата; но самата концепция за създаване на нов град в днешно време е сравнително неизпитана. Може би многомилиардните капиталови басейни в ръцете на хора и проекти, които са ентусиазирани да опитват нови неща, биха могли да ни помагат да преодолеем тази трудност. Но дори и тогава съществуващите градове вероятно ще продължат да бъдат мястото, където повечето хора ще живеят в обозримо бъдеще, и съществуващите градове също могат да използват тези идеи.

Блокверигите могат да бъдат много полезни както за по-постепенните, така и за по-радикалните идеи, които бяха предложени тук, дори въпреки присъщия „доверен“ характер на градското управление. Пускането на всеки нов или съществуващ механизъм във веригата дава на обществеността лесна възможност да провери дали всичко следва правилата. Публичните вериги са по-добри: ползите от съществуващата инфраструктура за потребителите да проверяват независимо какво се случва далеч надхвърлят загубите от таксите да трансакции, които се очаква да намалеят бързо много скоро от ролкъпите и шардинга. Ако се изисква силна защита на личните данни, блокчейн веригите могат да се комбинират с нулева криптография за знанието, за да се осигури едновременно защита на личните данни и сигурност.

Основният капан, който правителствата трябва да избягват, е твърде бързото жертване на опционалността. Един съществуващ град може да помогне в този капан, като пусне лош градски символ, вместо да действа по-бавно и да пусне добър. Нов град може да попадне в този капан, като продаде твърде много земя и пожертва всички предимства на малка група ранни потребители. Идеално е да се започне със самостоятелни експерименти и да се действа бавно по отношение на ходовете, които са наистина необратими. Но в същото време е важно и да се възползваме от възможността на първо място. Има много неща, които могат възможности; въпреки предизвикателствата, крипотоградовете като цяло са идея, чието време е дошло.

vitalik.ca