Criptoloja, първата португалска борса, стартира своята онлайн услуга

CoinDesk.com

Компанията, която беше лицензирана от централната банка на Португалия през юни, позволява на потребителите да купуват 94 различни криптовалути с евро.

Criptoloja, е първата криптоборса, лицензирана за работа в Португалия, стартира своята онлайн услуга за търговия с криптовалути миналата седмица.

Криптоборсата позволява на потребителите да купуват 94 криптовалути онлайн с евро, заяви главният изпълнителен директор и съосновател Педро Борфес пред CoinDesk, като добави, че потребителите могат също така да търгуват тези криптовалути за още 389 други криптовалути.

През юни Централната банка на Португалия (Banco de Portugal) лицензира Criptoloja като “доставчик на услуги, свързани с виртуални активи”, което я направи първата крипто компания, лицензирана да работи, сред като новият закон, обхващащ платформите за крипто търговия в Португалия, влезе в сила по-рано тази година.

През август компанията започна да предлага услуга за офлайн търговия.

“Извършваме чисто брокерска работа, обменяме евро за истинска криптовалута и я изпращаме в портфейла на клиента”, каза Борхес, като добави, че досега компанията има само 317 потребители. “маски цифри, но това е само началото”, добави той.

За да започнат да търгуват, клиентите трябва да изпратят евро по една от двете сметки на Criptolpja в две честни банки – Totta Santander и Abanca. Клиентите трябва да предоставят и документ за самоличност, а собствеността на банковата система и на сметката на Criptoloja трябва да е една и съща, казва Борхес.

След като потребителите придобият някакви криптовалути, те могат да държат активите си в платформата на Cryptoloja, която има интегрирана услуга за попечителство от трета страна, каза Борхес. Той отказа да разкрие името на попечителя.

Засега борсата предлага услугата си само за настолни компютри, въпреки че очаква да пусне мобилно приложение до края на 2021 г.

От институционална гледна точка Cryptoloja планира да бъде партньор на борсата за португалски компании, които вече получават плащания в криптовалута и трябва да ги конвертират в евро.

А до края на октомври компанията планира да започне да предоставя услуги в Испания и Португалия. “Испанските клиенти ще откриват сметките си в португалската компания”, каза Борхес. “За целта трябва само да се информира Banco de Portugal, че се предлагат търговски услуги в Испания”.

Одобрението на лиценза на Cryptoloja дойде след близо девет месеца, тъй като тя подаде заявлението си за първи път през септември 2020 г. каза Борхес пред CoinDesk.

През юни Banco de Portugal също така лицензира Mind The Coin,оператор на биткон банкомати (ATM).

Според нейния уебсайт Mind The Coin притежава четири банкомата в страната, които позволяват закупуването на Bitcoin, Litecoin и Monero с евро.

CoinDesk