Citigroup започва да търгува с биткойн фючърси за институционални клиенти

Blockchain.News

Citigrooup, третият по големина банков гигант в САЩ, планира да предложи търговия с фючърси на биткойни за някои институционални клиенти. Източник в банката разкри случая, но поиска да остане анонимен.

Лицето, запознато със ситуацията, разкри, че Citi очаква регулаторни одобрения, за да започне да търгува фючърси за биткойни на CME (Чикагската стокова борса).

Източникът каза, че Citi се стреми да запълни нарастващото търсене на клиенти за експозиции на криптовалута, тъй като биткойн се покачва към 50 000 долара за момента, коментира лицето от Citi и допълва:

“Понастоящем обмисляме продукти като фючърси за някои от нашите институционални клиенти, тъй като те работят в силни регулаторни рамки.”

“Предвид много въпроси относно регулаторните рамки, надзорните очаквания и други фактори, ние сме много замислени за нашия подход”, добавя още.

Говорителят спомена, че търговската операция на Citi може да започне с фючърси на биткойни, преди да премине към други продукти, като например борсово търгуване на биткойни.

“Банката, която все ще чака необходимите регулаторни одобрения, за да започне първо да търгува с фючърси на биткойни CME, а след това с борсово търгувани банкноти (ETN)”, казва още.

Банки, прегръщащи биткойн манията

Citigroup, която все още чака необходимите регулаторни одобрения, ще се присъедини към друга голяма банка Goldman Sach в предоставянето на търговия с фючърси на Bitcoin.

Една от най-големите световни банки за търговия с валута, Citi, за първи път прояви интерес към биткойн през 2021 г., когато банката обяви, че обмисля да започне търговия с криптовалути, попечителство и финансиране за своята клиентска база. Интересът на банката към услугите за дигитална валута беше предизвикан от “много бързото” натрупване на интереси в биткойн в голямо разнообразие от нейните големи клиенти.

В края на юни Citi стартира “група дигитални активи”, за да предостави на клиентите си достъп до криптовалути, които оперират в отдела за управление на богатството на банката.

Все повече банкови институции приемат биткойн. През юни Goldman Sachs започва да търгува фючърси за биткойни с Galaxy Digital, крипто търговската банка, управлявана от бившия мениджър на хедж фондове Майк Новограц.

Ходът на Голдман, голямата световна банка, повлия положително на Уолстрийт и извън него, тъй като банките все повече се сблъскват с натиска от клиенти, които искат да експозиция към биткойн. Като първата голяма американска банка, която започва да търгува с криптовалута, Goldman даде покритие на други банки да започнат да правят това.

Миналия месец Bank of America, втората по големина банка в САЩ, одобри фючърси сделки с биткойни за някои клиенти.

Въпреки че банките са били консервативни в подхода си към сектора на криптовалутите, това се е променило и сега те позволяват на някои от своите клиенти достъп до пазара на криптовалути.

Източник: