CipherTrace казва, че работата по националната сигурност се е увеличила до Monero-Tracking патентни декларации

Фирмата за анализ на блокчейн CipherTrace подаде две заявки за патенти, за които твърди, че ще помага на властите при проследяване на транзакции извършени с криптовалута Monero (XRM).

Според съобщение от петък, фирмата най-скоро е подала документ, озаглавен „Техники и вероятностни методи за проследяване на Monero“ като продължение на по-ранната заявка за патент „Системи и методи за разследване на Monero“ – и двете произтичащи от работата на фирмата с Министерство на вътрешната сигурност на САЩ, което започна през 2019 г.

Декларациите предоставят технически концепции за криминалистични инструменти, позволяващи проучване на потоците от транзакции на XMR във финансови разследвания.

Докато Monero, 16-тата по големина криптовалута в CoinMarketCap, има за цел да предложи на потребителите повече анонимни и лични транзакции, тя се поддържа от 45% от Darknet пазарите и е предоставена от престъпниците за същите имоти, казаха от кампанията.

Според фирмата патентите ще поставят „основата за бъдещо внедряване“ на клъстерирането на транзакции на обекти. Освен това те осигуряват идентификация на портфейла и приписване на обем, което би дало на правоприлагащите органи, „още повече инструменти“ за разследване на престъпна дейност, използващи XMR.

„Вградените техники за замъгляване привличат както защитниците на неприкосновеността на личния живот, така е престъпниците“, се казва в съобщението.

CopherTrace заяви, че документите му също така предоставят концепции за визуални инструменти и начини за проследяване на откраднат XMR, методологии за получаване на информацията за транзакции, извършени чрез възли на трети страни, и вероятностни подходи към контрола върху прането на пари, базиран на риска.

С някои регулатори, които гледат на монети за поверителност като Monero, Dash, Zcash като риск от пране на пари, някои борси избраха да ги делистират, включително базираната в Колорадо борса за криптовалути Shapeshift по-рано през този месец.