Крис Ларсен предупреди, че Ripple може да напусне САЩ

Ripple (XRP), една от най-известните американски криптокомпании, може да напусне страната в отговор на планираните строги регулации над индустрията, които САЩ възнамерява да въведат, предава Fortune.

Крис Ларсен, изпълнителен председател на Ripple сподели, че е силно обезсърчен от това, което той разглежда като враждебно отношение към криптоиндустрията от страна на федералното правителство на САЩ и по-конкретно от Комисията по ценни книжа и борси. Ripple води отдавна битка с въпросната комисия и инвеститорите относно това дали XRP може да се разглежда като ценни книжа или не. Докато Ripple разполага с внушителното количество XRP, компанията поддържа становището, че мрежата, която отговаря за XRP транзакциите е децентрализирана подобно на тези на Bitcoin и Ethereum – две конкурентни криптовалути, които Комисията заключи, че не са централно контролирани и следователно не подлежат на законодателство, отговарящо за ценни книжа.

Изразеното от Ларсен предупреждение беше направено по време на виртуалното събитие LA Blockchain Summit, организирано от Fortune. Той заяви също така че почти всяка друга държава по света има благосклонно законодателство или Сингапур като потенциални дестинации за дислокация на компанията му, ако се вземе решение Ripple да напусне Щатите. Fortune припомнят, че настоящата ситуация с Ripple напомня тази на Libra на Facebook, чиято поява беше забавена, именно заради отношението към идеята за нея на политиците и регулаторните органи.

Думите на Ларсен идват от фона на широк дебат за ролята на централните банки и дигиталните валути. Според някои критици на политиката в тази посока, между които е Ларсен, САЩ рискуват да предадат знамето на финансовите иновации на Китай, които се подготвят да пуснат дигитална версия на юана. Според тях, САЩ може да не само да изостане на полето на блокчейн технологиите, но и доларът да загуби своята доминираща роля като световна резервна валута.