Търговските банки на Китай се включват в тестовете на цифровия юан

Bloomberg.com

Китайските финансови институции възнамеряват да започнат използването на официалната цифрова валута, като засега се експериментира в ограничени тиритории, в някои големи градове. и с участието на само няколко държавни банки. Досега в тестовете участваха само финансови институции с държавен капитал, но сега към тях се присъединяват търговските банки на Китай.

Агенция Bloombeg съобщи, че ,участващите са 30% процента в холдинга Ant Group търговска банка MYbank се включва тестването на цифровия юан. Към тестовете се присъединява и WeBank, поддържана от Tencent. Представените на клиентите и на двете банки електронни портфейли ще имат съвсем същите функции за работа и използване на цифровия юан, каквито предлагат банките с държавно участие, които участват в тестването на официалната китайска криптовалута.

Първоначално се считаше, че инициативата за въвеждане на цифровия юан има за цел отслабването на търговските банки и големите компании от сферата на новите финансови технологии. Платежните системи AliPay и WeChat Pay имат годишен оборот от около $45 милиарда годишно и държавните банки би трябвало да нивелират този ефект чрез достъп до официалната китайска криптовалута. Но ако Mybank и WeBank също се включат, то това би могло да означава, че Китай просто започва използването на собствена национална криптовалута, за да се предпази от възможното вредно въздействие на биткойна идруги глобални криптовалути.

Източнки: