China Mobile пуска потрфейла E-CNY без мрежа

forkast.news

В сряда държавната Индустриална и търговска банка на Китай (ICBC) и гигантът в областта на телекомуникационните услуги China Mobile съвместно обявиха пускането на твърд портфейл с фиатни цифрови юани, които позволяват на оборудваните телефони да извършват трансакции в e-CNY без мобилна мрежа.

Бързи факти

  • Портфейлът SIM Pay представлява супер SIM карта с технология за комуникация в близко поле (NFC). Технологията NFC вече се използва широко в близко поле (NFC). Технологията NFC вече се използва широко в масовия транспорт и някои кредитни карти и позволява на устройства, разположени на разстояние от няколко сантиметра, да обменят данни по безжичен път. Мобилните телефони, оборудвани със SIM Pay, могат да обменят информация за виртуалните активи на e-CNY, като се докосват един друг.
  • Китай е пионер в създаването на първата в света голяма цифрова валута на централната банка (CBDC). Електронният китайски юан, или e-CNY (наричан още дигитален юан, дигитален ренминби или e-RMB), се емитира от Китайската народна банка. Понастоящем той се разпространява сред китайските потребители в рамките на мек старт, който започна миналата година. Мнозина очакват Китай да пусне официално e-CNY до Зимните олимпийски игри в Пекин през февруари.
  • Клонът на ICBC в Суджоу и Suzho Mobile се споразумяха за съвместно популяризиране на SIM Pay и подписаха споразумение за сътрудничество с правителството с правителството на окръг Судждоу Сянчън за стартиране на местен пилотен тест на SIM картата e-CNY.
  • Гуан Иминхай, заместник-генерален мениджър на China Mobile Jiangsu, заяви на пресконференцията за SIM Pay, че някои аспекти на технологията са били успешно постигнати през последната година. През ноември 2020 г. е осъществен превод на e-CNY от клиент към клиент (C2C), а през февруари тази година са осъществени трансакции от клиент към бизнес (C2B). През юли започна изпитане на 1000 SIM карти e-CNY.
  • China Mobile планира да предостави на потребителите повече от 110 милиона такива карти.

forkast.news