CFTC изисква наказание и възстановяване на 572 милиона долара за биткойн измама, ответникът никъде не е намерен

Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ (CFTC) подаде жалба до Нюйоркския окръжен съд срещу Бенджамин Рейнолдс за участието му в измамна схема за биткойни Понци, работеща в рамките на търговска и инвестиционна компания Bitcoin, Control-Finance.

Според предложеното решение, представено от CFTC, Бенджамин Рейнолдс ще трябва да плати общо 572 милиона долара като неустойка и такси за възстановяване. От тази сума 429 милиона долара ще бъдат разпределени за неустойка, а 143 милиона долара ще бъдат за такса за реституция. Рейнолдс не успя да отговори на жалбата на CFTC, която първоначално беше внесена в окръжния съд на Ню Йорк през юни 2019 година.

Не всичко, което блести е злато

CFTC подаде първоначално жалба през юни 2019 г., търсейки отговори относно схемата за контрол на финансите Понци. Въпреки това собственикът на измамената компания за криптовалути Бенджамин Рейнолдс не успя да се яви в съда и никога не отговори на въпроси, повдигнати от федералните агенции на САЩ.

В своя обвинителен документ CFTC посочва, че Рейнолдс стартира измамна схема, известна като „Партньорска програма за контрол на финансите“ на 1 май 2017 г., и вследствие на това измами над 1000 клиента с пирамидална схема, като спечели поне 22 858 822 биткойни (BTC), което през този период означава най-малко 147 милиона долара. В момента „изпраните“ средства са на стойност над 270 милиона долара.

Мениджърите на предполагаемата търговска компания Bitcoin използваха уебсайта „Conntrol-Finance, за да рекламират схемата на пирамидата за криптовалути. Маркетингът биткойн измамата беше направен чрез популярните социални мрежи като Facebook, Twitter и YouTube и други, за да се привлекат клиенти и да примамват биткойн инвеститори. Схемата работи чрез партньорска програма.

Схемата на Понци привлича огромни биткойн фондове

Control-Finance приема биткойн средства от клиенти и гарантира възвръщаемост на инвестицията с 45% на месец. Събраните средства за биткойни се разпределят на хората за управление на активи в компанията, следователно генерират печалби от битокйни чрез схемата на Понци.

Въпреки че Рейнолдс обещава на клиентите си възвръщаемост до 45% на месец за техните инвестиции в биткойни, това обещание никога не е било изпълнено. По-скоро компанията приключва своята дейност присвоявайки депозитите на своите клиентти в BTC не проведе никакви биткойн сделки от името на клиентите си. Според доклада на CFTC, клиентите никога не са получавали дивиденти от своите инвестиции в биткойн в даден момент.

Рейнолдс и неговият екип успяха да отклонят и присвоят биткойни на стойност 150 милиона долара чрез хиляди транзакции на блокчейна. Инвестиционната платформа за битокйни внезапно спряха своята дейност през септември 2017 г., като премахната уебсайта „Control-Finance от уеб пространството, изключиха всички акаунти и плащания към клиенти и изтриха рекламно съдържание от каналите на компанията в социалните мрежи.

Освен наказанието на регулатора, Реймолдс също има и други обвинения. Той също има забрана да търгува с битокйни и ще му бъде забранено на всякакви транзакции с биткойни.

Изкопаване на крипто

През последните години повята на криптовалута в финансовата индустрия дойде с метеорит, общественото внимание и финансови инструкции. Регулатори като CFTC и други „ играят догонване“, натоварени с ролята на защитата на обществото от измами с криповалути и поддържането на стабилността на пазара. CFTC и други регулатори като SEC (Комисия по ценни книжа и барси) продължават да извършват полицейски контрол на крипотовалутите, включително измамни търговски практики. Измамата на такива пазари вреди на клиентите и ако остане непроверена може да навреди на иновациите сектора.