CBDC биха били “най-сигурният вид пари, които се предлагат”, споделя служител на Bank of England

theblockcrypto.com

Том Мътън, директорът на Fintech в Bank of England, говори за перспективите за дигиталните валути на централната банка на конференцията на FStech, “Бъдещето на Fintech” на 17 Юни. По-конкретно адресира отговори на дискусионния документ на BoE за CBDCs, както и перспективите за технологията.

От една страна, Мътън твърди, че всяка британска CBDC ще бъде изисква много повече работа преди старта. От друга страна, той беше по-оптивистичен по отношение на CBDC – както и на потенциалната роля на блокчейн в цифров паунд – отколкото предишните публични изявления на BoE.

“Като задължение на Bank of England, CBDC ще бъде най-безопасният вид пари на разположение”, каза Мътън. Освен това той фино разграничи предвидената CBDC от съществуващите мастни стабилни монети, като ги сравнява с други форми на частни пари:

“Възможността да се преобразуват при поискване “лични/частни пари” – като банков депозит, в “публични пари”, емитирани от централната банка, под формата на парични средства, е основа но това доверие. Тя също така насърчава разбирането, че различните видове пари са еднакви и ги правят заместими”.

Последните нови подчертаха нарастващата загриженост относно енергийната употреба на Bitcoin, което доведе до по-широк скептицизъм по отношение на блокчейн технологията. Докато Мътън внимаваше да каже, че BoE не е потвърдил, че ще издаде CBDC, камо ли да посочи технологията, която да го подкрепя, той все пак е наредил на слушателите: “нека не изхвърляме бебето от блокчейн с биткойн вода за баня”.

Речта на Мътън подчерта отговорите на дискусионен документ за CBDC, който BoE публикува миналата година. От тези отговори 39% идват от технологични финтех фирми, докато само 5% идват финансови инструкции. Като цяло Мътън каза, че отговорите са благоприятни за предпазлив подход.

“Каквато и да е позицията на респондента дали CBDC може да е необходима, имаше почти универсално съгласие, че плюсовете и минусите трябва да бъдат проучени задълбочено, необходимо е широко ангажиране при събирането на доказателствата и открита консултация, необходима преди да се стигне до някакви заключения.

Източник