Могат ли DeFi и CeFi да съществуват съвместно?

newsbtc.com

С над 20 милиарда долара, загубени в DeFi поради уязвимости и неправилни техники на одит, бяха повдигнати много въпроси. Няколко от тях са за най-новата тенденция за централизирано и децентрализирано финансиране (CeDeFi) и как тя може да подобри децентрализираната финансова система (DeFi), която е станала основна с над 20% от 2020 г.

Основните играчи и големите организации са предприели огромна стъпка за прилагането на това предложение. Те са предоставили по-гъвкава възможност за разработчиците да изграждат мащабируеми продукти, използвайки технологията блокчейн. Този ход обаче ще се промени.

Досега повечето правителства не са имали достатъчно внимание към концепцията за блокчейн, крипто и DeFi поради ограниченото възприемане на политиките на KYC и AML. Но въпросът в съзнанието на хората е дали сътрудничеството на CeFe и DeFi ще донесе изцяло нов свят и иновации във финансовата екосистема на блокчейн?

Въведение в CeDeFi

CeDeFi е синтез между централизирано и децентрализирано финансиране. Тя позволява търговия с оценени проекти или жетони под чадъра на реномирани децентрализирани борси. В практически смисъл CeDeFi е технологията с тенденция, подхранваща появата на ново поколение интелигентни обменни екосистеми, която решава съществуващите проблеми на DeFi решенията.

Например Unizen, което е едно от водещите CeDeFi решения в мрежата на Binance Smart Chain, съчетава ефективни инструменти за вземане на решения и положителните предимства на CeFi и DeFi, за да осигури на потребителите по-добро търговско изживяване.

Той включва различни водещи одитирани продукти и обмени на своята платформа, което води до намаляване на таксите, времето за изпълнение и рисковете. Като цяло CeDeFi може да покрие границите на DeFi, когато става въпрос за избор на отделни проекти.

Той обаче позволява на потребителите да използват механизма CeFi, за да печелят множество печалби или жетони едновременно. За да разберете по-добре какво е децентрализирано и централизирано финансиране или CeDeFi, е важно да имате преглед на концепциите, които го пораждат.

DeFi

Децентрализираното финансиране или DeFi е свързано с екосистемата на блокчейн и предполага използването на технологията блокчейн за подхранване на финансови протоколи без разрешение. Децентрализираното финансиране предлага гъвкавост на разработчиците да създават безпроблемни финансово свързани иновации и да предоставят цифрови решения.

CeFi

Централизираното финансиране, CeFi, обаче се отнася до популярната централна банкова система, която действа съгласно предвидените от държавата и правителството закони и разпоредби. Трансакциите се следят и проследяват и при леко подозрение за измами, регулаторите могат да прекратят трансакциите без предварително съгласие на заинтересованите страни.

Имаше някои недостатъци след масовото приемане на DeFi, като над 100 милиарда долара от общата стойност бяха заключени (TVL) в капитал и финансови ресурси. Тези недостатъци предизвикаха обществена загриженост с призива за регулиране на дейностите по проекти и договори на DeFi.

Това доведе до сътрудничество между двете контрастни концепции на DeFi и CeFi за производството на CeDeFi. Сега CeDeFi внася полезните характеристики на системата CeFi във вече преобладаващата екосистема DeF.

По този начин DeFi може да изпита ниво на регулиране, както и мащабируемост, като същевременно запази своите протоколи и позволява иновации, използващи блокчейн.

Предимство на CeDeFi

Ползите от CeDeFi не могат да се кажат без първо да се разбере защо е от полза за цифровия свят. За да разберете това, добре е първо да знаете проблемите в DeFi, които трябва да доведат до сътрудничество с CeFi.

Децентрализираното финансиране използва блокчейн за внедряване на договори за разработчици и организации с иновативни идеи за решаване на предстоящите проблеми във финансовата екосистема на блокчейн. Имаше обаче уязвимости при проектите на DeFi, които доведоха до масивни финансови загуби на инвеститорите.

Също така, анонимността в блокчейна прави почти невъзможно да се проследи как текат средствата и диктуват събитията нападателите. Второ, проектите на DeFi най-често срещат проблеми с разпоредбите на различни местни власти и държави.

Това е често срещано при борси за крипто, които може да не могат да работят в толкова много страни поради регулации и политики за ПОД. Той също така даде на DeFi изображение, което най-често изглежда като балон поради нарастващия скептицизъм в екосистемата.

С това казано до тук, сега можем да видим колко лесно ще бъде да забележим колко полезно би било сътрудничеството между DeFi и CeFi. Ето разбивката от предимствата на CeDeFi.

Нормативни предимства

С изпълнението на проектите на CeDeFi регулаторите ще могат да контролират повече по закон. Чрез AML и KYC големите фирми ще имат ограничен брой проблеми, свързани с подписването на договори, защото знаят кой стои зад всички проекти.

Тъй като протоколите KYC и AML бяха въведени в резултат на международни и местни закони за пране на пари и укриване на данъци, за регулаторните органи става по лесно да следи трансакциите и да облага с данъци печалбите на вложителите.

Ще има и масово приемане на протоколи и договори за DeFi поради участието на правителството, което ще предизвика доверие сред хората. И скоро, регулаторни указания, обществеността ще се възползва чудесно от тези иновации.

Регламентите ще обхващат жизненоважни правни аспекти на екосистемата DeFi, биха били много по-полезни, ако не се подправят основните ценности на DeFi и технологията блокчейн.

Предимства на производителността

Мащабируемостта е една от решаващите цели на DeFi проектите. Целта е да можете да издържате изпитанието на времето, като същевременно включите повече функции в проектите.

Тъй като CeFi управлява въпроси, свързани с управлението на средства и регулации, и DeFi се фокусира върху изграждането на иновативни проекти, използващи техногияга блокчейн, проектите на ю CeDeFi ще увеличат производителността в екосистемата на блокчейна.

Полезност от опита

Въпреки че DeFi постепенно превзема световната финансова система с общо 80 милиарда долара заключена пазарна стойност (TVL), CeFi все още е най-големият играч. Симбиотично сътрудничество между двете системи ще види DeFi да расте без ограничения. Комбинирането на опита в CeFi и как тя може да управлява финансовите системи на държавата ще бъде от полза за екосистемата DeFi.

Ползи за сигурността

Милиони долара се губят в DeFi поради проблеми със сигурността, произтичаща от хакове, грешки и проблеми с проектирането на символи или интелигентните договори. Следователно между двете системи ще намали този риск с участието на одиторски техники, прилагани в систeмата CeFi.

С одита ще има критични проверки и оценка на DeFi проекти, за да се види, че потенциалните проблеми се намаляват навреме преди пълния договор и приемането. Това ще осигури по-сигурна среда за провеждане на повече проекти на DeFi.

Проблемите на CeDeFi

Въпреки че CeDeFi е въведен за разрешаване на проблемите, свързани с децентрализираното финансиране чрез въвеждане на важните аспекти на централизираната финансова система. Потенциален проблем, който ще възникне, е неизпълнението на протоколите, както е обявено.

Освен това крипто ентусиастите критикуват CeDeFi протоколите, като твърдят, че организациите могат да се опитат да отвлекат и монополизират системата, като погълнат съществуващи протоколи от други блокчейни като Ethereum.

Осен това, има голямо бъдеще за проектите на CeDeFi. Разглеждането на някои съществуващи примери за проекти на CeDeFi ще даде пълен обхват и разбиране на потенциалното бъдеще на CeDeFi.

Бъдещето на CeDeFi

Бъдещето на CeDeFi обхваща:

  • Централизирана децентрализация на DEX
  • Стимулирано финансиране на блокчейн протоколи и договори
  • Скорост на трансакциите
  • Ниска цена за потвърждение на трансакции в блокчейн

Организациите, които искат да приемат CeDeFi, ще трябва да следват тези основни ценности, за да спечелят масите и разработчиците да приемат протокола. Отглеждането на добиви е пример за протокола CeDeFi, който разработчиците и организациите възприемат. Това е инвестиционно предложение за крипто ентусиастите и притежатели, използващи CeDeFi протоколи.

Разработчиците на DeFi могат да се възползват от протокола Binance Smart Chain за изграждането на мащабириуеми децентрализирани продукти и приложения (dApps), като същевременно намаляват проблемите, пред които е изправен интелигентният договор на Ethereum, като например нерегламентирани такси за газ.

През годините очакваме да видим възхода на блокчейн компаниите със страхотни услуги за обмен на цифрови активи както за CeFi, така и за DeFi ентусиасти. Например Unizen предлага сделки с по-малко разпиляване, по-добри резултати и по-висока наличност на активи от средния си съвременник DeFi. Освен това той предлага на потребителите индикатори за настройки, управлявани от AI, за да покажат настроенията на пазара по време на сделки.

Това е иновацията, която CeDeFi ще въведе на пазара на блокчейн с по-малко регулаторни проблеми, с които пазарът е известен. Но докато тенденцията расте, основната грижа сред ентусиастите остава, че лидерът на индустрията Binance може да монополизира тенденцията и да убие визията на блокчейна на Ethereum.

Binance обаче също се стреми да инвестира във виртуалната машина на Ethreum (EVM) в своята система като средство за намаляване на това обществено мнение. Не само това, EVM ще помогне за лесно изплащане на интелигентни договори и чрез тази интеграция ще намали разходите и ще увеличи скоростта на трансакциите.

Доказателството за авторитет на валутата или валидаторите ще види, че трансакциите са надеждно одобрени и с по-висока скорост от обикновено. Binance Smart Chain също ще гарантира че PoSA протоколите се използват ефективно в DeFi приложения и софтуер.

Финансирането е друг стимул, използван от Binance за подхранване на масовото приемане на CeDeFi. Binance ще осигури над 100 милиона долара финансиране за улесняване на производителността в екосистемата на DeFi за използване на протоколи CeDeFi за изграждане на приложения.

Източник: