Камбоджа официално пуска своята цифрова валута „Bakong“, подкрепена от правителството на държавата

Централната банка на Камбоджа официално стартира CBDC, която работи на блокчейн мрежа, разработена от Soramitsu Co, стартираща японска финансова технология. Националната банка на Камбоджа заяви, че дигиталният токен (електонни пари) вече е напълно функциониращ след разпространението на ограничен обхват и обширните пилотни програми.

Стартовото събитие се проведе в Пиом Пен, столицата на Камбоджа. Централната банка заяви, че цифровият токен, наречен „Bakong“, ще работи чрез приложения за смартфони и ще поддържа транзакции в риела (камбоджийската фиатна валута) и щатския долар. Централната банка вярва, че новосъздадената CBDC ще достигне необезпеченото население, което представлява над 72% от възрастното население. Освен това Националната банка на Камбоджа очаква електронните пари за помогнат на камбоджанците при прехвърляне на пари и извършване на плащания между лица, използващи техните смартфони.

Тъй като малко граждани имат традиционни банкови сметки, смартфоните са проникнали във всяка част на нацията от Югоизточна Азия. Чей Сери, помощник управител на Централната банка на Камбоджа, заяви, че се надява електронните пари да помогнат за забавяне на разпространение на огнището на Covid-19 в страната. Тя сподели още:

„ Надявам се официалното стартиране на системата „Bakong“ днес да спомогне на социалното благосъстояние и също така да предотврати разпространението на този грип.“.

Пен Ченда, старши изпълнителен директор в Камбоджийската асоциация по финанси и технологии (CAFT), спомена, че електроните пари биха от полза особено за малкия бизнес поради рисковете и разходите, свързани с физическото боравене с пари в брой. Електронните пари използват съвместно разработения от Soramtsu „уникален консенсус алгоритъм“ и блокчейн мрежата „Hyperledger Iroha“ , които могат да проверяват транзакциите в разпределената книга, за да елиминират двойни плащания и рискове от измами.

Юли миналата година Националната банка на Камбоджа започна пилотните изпитания. Досега приблизително 20 финансови институции са участвали в проекта, докато други се очаква да се присъединят.

Цифровите валути на Централните банки започват да стават реалност

Големи събития се случиха този месец в пространството на CBDC. През последните няколко дни Бахамите се превръщат в първата държава, която пуска своята цифрова валута, подкрепена от държавата. Китай продължава да се придвижва в пускането на своя очакван цифров юан. Централната банка на Канада също обяви, че проучва възможността за пускане на национална цифрова валута, която да позволи събирането на данни за това, как гражданите парите си.

Освен това, Резервната банка на Австралия заяви, че макар да не е намерила силен сценарии на публична политика, при който CBDC да доведе до нацията, тя не се е отказала да издаде цифрова валута на националната банка. И накрая, испанската централна банка „Banco de Espana“, публикува своя стратегически план, посочвайки, че централната банка ще проучи различни предположения за дизайн и ще проучи икономическите последици от CBDC в страната.