Базираното на блокчейн гласуване може да разреши спора за президентските избори на Тръмп и Байдън

Това са рекорден брой избиратели, които вече са гласували в САЩ на президентските избори 2020 г. посредством поща или лице в лице на друго място. След най-сложния процес на гласуване настъпи хаос и спорове, особено породени от продължителното гласуване по пощата. Всяка държава има различни правила за гласуване по пощата.

На 3-ти ноември Тръмп поведе в повечето суинг щати, но ден по-късно гласовете на Байтън настигнаха Уисконсин и Мичиган, като в крайна сметка обхвана и двата щата. Пенсилвания, Аризона, Невада и дори Грузия също бяха могли да имат възможност да посинеят. Основната причина е, че Тръмп насърчи своите поддръжници да гласуват лично, твърдейки, че личното гласуване е „много сигурен вот“ и „всичко беше перфектно, много строго, точно според правилата“. Напротив, той смята, че гласуването по пощата „никога не би могло да бъде сигурно по този начин.

Настоящето състояние на изборите допълнително засили убежденията му относно бюлетините за изпращане по пощата. Той туитва поредица от туитове, атакуващи резултатите в системата за гласуване по пощата. Туитовете му бяха частично ограничени от Twitter поради неверни твърдения.

Сигурната и прозрачна блокчейн система може да помогне за проследяване на бюлетините за изпращане по пощата.

Настоящата система за гласуване по пощата няма надеждност и проследимост. И на двете партии, и на техните привърженици липсва доверие помежду си, а американският президент Доналд Тръмп има съмнения относно американската пощенска служба (USPS). Технологията Blockchain може да действа като механизъм за доверие, премахвайки доверието, на което трябва да разчитаме на която и да е от страните.

По стечение на обстоятелствата UPSP вече е патентовал блокчейн система. На 13 август американската служба за патенти търговски марки представи официална заявка за патент на UPSP, наречена „Система за сигурно гласуване“, която използва технологията блокчейн, за да сикюризитира процеса на гласуване и да преведе входящите бюлетини по-ефективно и бързо.

Със системата на блокечейн ще има по-малко спорове, тъй като патентованата система за гласуване на блокчейн може да се осъществи преди президентските избори през 2024 г. в САЩ. Блокчейн системата може да позволи на процеса на гласуване на президент на САЩ през 2024 г. да бъде по-ефективен, прозрачен и сигурен.

Система за гласуване на блокчейн

Избирателите могат да гласуват директно чрез блокчейн системата, като премахват напълно хартиените бюлетини. Системата за гласуване е едно от най-типичните блокчейн приложения, а някои дори предлагат да се опитат да използват системата за гласуване на блокчейн. На 5-ти май демократите от Охайо внесоха законопроекта на основен ремонт на изборите, който предлага системата за гласуване на блокчейн за регистрирани в Охайо американски военни избиратели, разположени в чужбина. Публичния блокейн – Cardano разработва такава система, тъй като нейният основател Чарлз Хоскинсън дори вярва, че новата система за гласуване на Cardano ще направи ADA най-ценната криптовалута в света.

Но системата за гласуване а блокчейн не идва без недостатъци. Според руската държавна медийна организация TACC на 27-ми юни е атакувана руската платформа за електронно гласуване. Може да има и дори правни въпроси, свързани с блокчейн системата за гласуване.

Blockchain Tehnology има потенциала да поправи спора и разделението

Изобилието от спорове и атаки произтича от липсата на доверие. Ентропията на обществото се увеличава с все повече и повече съмнения относно процеса на гласуване. Блокчейн носи консенсус за всички. Блокчейн дава възможност за повече доверие, демокрация и справедливост и за двете партии, и за техните поддръжници, като по този начин има ред и повече дружелюбност.