Blockchain 101 | Защо трябва да използваме блокчейн

Досега вероятно сте чували за биткойн и криптовалути. Технологията и терминът блокчейн създаде огромно вълнение в технологичния сектор. Съществува значително количество свръх очакване около блокечйн технологията и знаете ли защо това е така? Това е така, защото все повече хора най-накрая започват да разбират последиците от технологията. Може би това е така, защото е лесно да се изобразяват случаи на използване на високо ниво. Технологията на блокчейн обаче също внимателно е проучена и изучена. Всъщност милиони долари са били изразходвани за изследване на технологията през последните няколко години. Не само това, но бяха проведени редица тестове, които разглеждат дали технологията на блокчейн е подходяща или не в определени сценарии. И макар че понякога блокчейн технологиите могат да изглеждат далеч, твърденията на лидерите и високопоставените ръководители по целия свят залагат на кариерата си. Както каза Дон Тапскот: „Първото поколение на дигиталната революция ни донесе интернет на информацията. Второто поколение – захранването от блокчейн технологията – ни носи стойност на интернет: новата платформа за промяна на света на бизнеса и трансформиране на стария ред на човешките дела към по-добро.

blocka 1

Нека се потопим в основите и да обсъдим защо трябва да използваме блокчейн технологията

Какво точно представлява блокчейн? Е, понякога може да бъде донякъде сложен. Тя е извън възможностите на повечето хора, но ако сте в състояние да разбете основите на технологията, вие ще бъдете един от хората, които отговарят на условията да се възползват от предстоящата блокчейн революция, преди всички останали да ги настигнат. За цялата интрига и мистерия около блокчейн е по същество е начин за водене на записи. Блокчейн технологията предлага нови инструменти за упълномощаване и удовлетворяване в цифровия свят, които предотвратяват нуждата от централизирани администратори. Поради това технологията позволява създаването на нови цифрови връзки. Технологията Блокчейн формализира и осигурява нови цифрови взаимоотношения, което означава, че блокчейн революцията е настроена да създаде основата на слой от интернет за транзакции и взаимодействия на стойност (понякога наричани „Интернет на стойността“, за разлика от „Интернет на Информацията“, което предполага използването на клиент-сървър, акаунти и бази данни с главно копие.) Когато става въпрос за изграждане на цифровия гръбнак на нов транзакционен слой към Интернет, частните криптографски ключове и криптовалути не са най-подходящия начин. Повечето групи са разработили блок-схема за да помогнат на човек или образувание да реши между блокчейн или главно копие, база данни клиент-сървър. Ето няколко фактора, които са дестилация на голяма част от преходното:

Могат ли данните да бъдат контролирани от централен орган? Ако е така, трябвали да бъде?

Има редица причини защо трета страна трябва да отговаря за някои разрешения и удостоверяване. Всъщност има моменти, когато контролът на трети страни е напълно подходящ и необходим. Ако поверителността на данните е нещо, което търсите, има няколко начина да ги защитите, без дори да ги свързвате с мрежа. Ако обаче съществуващата преди това ИТ инфраструктура, включваща влизания на акаунти, не е достатъчна за сигурността на цифровата идентичност, е малко вероятно проблемът да бъде решен чрез блокчейн технологията. Както пише Сатоши Накамото, създателя на Биткойн в неговата семинарна работа „Биткойн: Цифрова парична система с равностойни връзки“. „Търговците трябва да бъдат предпазливи към клиентите си и да ги тормозят за повече информация, отколкото иначе трябва. Определен процент измами се приема като неизбежен. „За тези, които не знаят, криптографията с частен ключ активира push транзакции, което е транзакция, която не изисква централизирани системи на цифрови взаимоотношения. Ако например тази база данни изисква милиони долари за осигуряване на лека финансова транзакция, тогава е вероятно блокчейн да бъде решението на проблема.

7 1

Кое е най-важното съображение?

Скоростта на транзакцията ли е? Мнозина се оказват въпроса: тази база данни иска високоефективни милисекунди транзакции? Ако това е необходимо, тогава е най-добре да се придържате към централизирана система с конвенционален модел. Тъй като базите данни, блокчейн обикновено са бавни и има съхранение на данните – което извлича всеки блок във веригата. Към момента централизираните системи за данни са далеч по-ефективни и са много по-бързи, тъй като се основава на модела клиент – сървър.

Данните са динамични ли са и прозрачна история?

Поради сложността на физическите печати и/ или външния вид, хартията може да бъде трудна за поправяне. Подобно на издълбаването на нещо в камък, хартиените документи имат известно постоянство. Ако обаче данните са в постоянен поток, хартията може да не е в състояние на поддържа системата на запис. Освен това ръчното въвеждане на данни има справедлив дял от човешките ограничения. Следователно, ако данните и нейната история са от решаващо значение за дигиталните взаимоотношения, които те помагат да създадат, тогава блокчейниците предлагат гъвкавост и позволяват на страните да започнат нови записи в системата от записи, която се съхранява от редица попечители.

Към момента ние не знаем пълните граници и потенциал на блокчейн, но знаем, че случаите на използване, които са преминали проверка, са насочени към осигуряване и управление на цифрови взаимоотношения като част от система от записи. За опростяване бъдещето на блокчейн все още се разплита, но следващите няколко години ще бъдат изключително важни, тъй като те ще бъдат прекарани в експерименти и прилагане на технологията във всички аспекти на обществото. Изводът обаче е, че тази технология няма да отиде никъде в скоро време. Когато има децентрализиран,, постоянен запис на актив, блокчейн ни позволява да използваме интернет не само за обмен на информация, но и за обмен на стойност, без да се нуждаем то трета страна (като това правим PayPal или доставчиците на кредитни карти). Това , независимо дали го виждате или не, ще промени трансформацията на нашето общество.