Blockchain 101 | Основи на Блокчейн технологията

От птичи поглед блокчейн може да не изглежда толкова различно от неща, с които вече сте запознати. С блокчейн хората могат да правят записи на информацията и потребителите могат да контролират как се актуализира и изменя записът на информацията. Подобно на Уикипедия, записите не са продукт на един – единствен издател. Всъщност никой не контролира информацията, която се публикува. Въпреки това, когато вникнете в сърцевината на нещата и разбирате разликите, които правят блокчейн технологията толкова уникална и специална, че я превръщат в технология на доверието и прозрачността. Въпреки че и двете работят в различни мрежи, Уикипедия в световната мрежа чрез използването на мрежов модел клиент сървър. Потребител се нарича клиент – с разрешения, свързани с неговия акаунт, има право да променя записите в Уикипедия, които клиентът има достъп до страницата на Уикипедия, той ще бъде известяван с актуализираната версия на „главното копие“, това остава при администраторите на Уикипедия.

blockchain

Дигиталния гръбнак на Уикипедия е много подобен на силно защитените и централизирани база данни, които банките и правителствата поддържат днес. Централизираните бази данни се контролират от техните собственици, което включва управление на актуализации и защитата на базата данни от кибер заплахи. От другата страна на управлението разпределената база данни, която е създадена чрез блокчейн технологията, има различен цифров гръбнак. Не само това, но това е най-важната характеристика на блокечйн технологията. Основното копие на Уикипедия се редактира на сървър и всички потребители могат да видят нова актуализирана версия. По отношение на блокчейн, всеки възел в мрежата стига до едно и също заключение, като всеки актуализира записа самостоятелно, като най-популярният запис се трансформира в официален запис, вместо да има главно копие.

Транзакцията се изпълнява и всеки възел актуализира независимо:

Това е разликата, която прави блокчейн технологията толкова полезна. Тя представлява нови идеи в регистрацията и разпространението на информацията, която се отърва от необходимостта от надеждна трета страна, която да улесни цифровите отношения. Технологията на блокчейн обаче не е нова технология. Вместо това е смесица от доказани технологии, приложени по съвсем нов начин. Блокчейн технологията преорганизира три технологии (криптография с частен ключ, интернет правило уреждащо стимулирането), което направи идеята на Сатоши Накамото толкова полезна. Накомото е създателя на Биткойн. А Резултатът? Системата за дигитални взаимодействия, която не се нуждае от доверен участник, който да наблюдава отношенията. Работа по осигуряване на цифрови връзки е строго имплицитна.

client1

Какво е дигитално доверие?

Доверието е преценка за риска между отделни страни. Що се отнася до дигиталния свят, определянето на доверието има тенденция да се свежда до доказване на автентичността и доказване на разрешение. За да се опрости, хората искат да знаят. „Ти ли си това, което казваш , че си… ? и „Трябва ли да имате право да правите това, което се опитвате да направите?“. По отношение на блокчейн технологията криптография с частен ключ помага да се осигури мощен инструмент за собственост, който отговаря на изискванията за удовлетворяване. Наличието на честен ключ доказва собствеността и също така спестява човек да не споделя повече лична информация. Това казва, че удовлетворяването не е достатъчно. Упълномощаването е нещо, което не нуждае от разпределена партньорска мрежа. Защо? Тъй като разпределената мрежа трябва да бъде ангажирана със съхранението и сигурността на транзакционната мрежата. Ако дадена транзакция е разрешена, това означава, че цялата мрежа е приложила правилата, според които е проектирана. По същество, когато удовлетворяването и упълномощаването се предоставят по този начин, взаимодействията в дигиталния свят не трябва да разчитат на доверие.