BlackRock се присъединява към Fidelity и Vanguard като инвеститор в Bitcoin Mining

forbs.com

Задължителното подаване на SEC от 30 юни 2021 г. показва, че BlackRock, най-големият мениджър на активи в света с активи в размер на 9 трилиона долара, е взел значителни залози при двама биткойн миньори, 6,71% в Matathon Digital Holding и 6,61% в Riot Blockchain.

Общият капиталов ангажимент възлиза на 382 962 003, 8 милиона долара между двамата миньори Сред стотици взаимни фондове и ETF на BlackRock, широки индекси като негивия iShares Russell 2000 ETF и неговия разширен технически софтуер сектор iShares притежават акциите на криптовалутите.

Разкриването идва като Fidelity Group наскоро разкри, че е възложила големи залози в биткойн миньорите. Valley Forge, базирана в Пенсилвания, Vanguard Group в момента е най-големият акционер в Marathon Digital и Riot Blockchain, като BlackRock излиза на преден план след неодавнащното подаване.

След оповестявато на BlackRock e част от по-мащабна тенденция на традиционните финансови институции и инвеститорите да увеличат експозицията си към крипто чрез традиционен капитал.

Първият набег на BlackRock на крипто пазара беше през 2019 г., когато наеха Робърт Митник, бивш продуктов маркетингов директор на Ripple, който сега е ръководил на технологията за разпределителната книга на BlackRock за цифрови активи.

През януари BlackRock също подаде документи в Комисията по ценни книжа и броси, за да включи уредените в брой фючърси за биткойни като допустими инвестиции за два от своите фондове, глобалния фонд за разпределение на BlackRock и портфолиото за стратегически подход на BlackRock.

По-късно през април фирмата разкри чрез заявление на SEC, че Глобалният фонд за разпределение на BlackRock притежава 37 фючърсни договора с групата на Чикагската стокова борса, които съответстват на заявленията на SEC от януари, направени от BlackRock за фючърси за биткойни, уредени в брой, за два от неговите фондове.

image

В Marathon и в Riot акциите им нарастват и падат с цената на биткойн, която през април достигна рекордно високо ниво от над 60 000 долара. Акциите на Marathon се пакачиха с 547% през последните 12 години, а Riot’s се повиши с 848% в сравнение с 288% увеличение на цената на биткойн за същия период. BlackRock притежава $ 206, 791, 012.04 на стойност Marathon и $ 176,170,991.04 на стойност Riot.

По-рано това лято Китай обяви забрана на биткойн миньорите. Някои очакват американските компании като Marathon, базирани в Лас Вегас, Невада и Riot, базирани близо до Денвър, Колорадо, да се възползват от създалата се благоприятна ситуация за тях.

Източник: