Администрацията на Байдън обмисля регулация, подобна на тази на банките, за издателите на стабилни монети

cointelegraph.com

Правителството на Съединените щати изглежда, че желае да укроти бързо разрастващия се пазар на стабилни монети, сочат доклади.

Съобщава се, че администрацията на Байдън обмисля нова правна рамка за емитиране на стабилни монети, която ще ги постави в същата категория като банките, което повдига въпроси за бъдещето на криптолегурирането в страната.

Позовавайки се на запознати с въпроса, The Wall Street Journal съобщи в петък, че администрацията се опитва да убеди Конгреса да създаде нова “харта със специално предназначение” за емитенти на стабилни монети и други компании, които попадат в същата категория. Въпреки че не е напълно ясно как ще изглежда законодателството, се очаква да бъде специално пригодено за тези видове бизнес модели.

През последните месеци политиците алармираха за стабилните монети, защото смятат, че тези активи, обвързани с долара, не са правилно регулирани. По-рано тази седмица председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви пред Комисията по финансови услуги, че стабилните монети като Tether (USDT) и USDC Coin (USDC) трябва да бъдат регулирани в рамките на същите параметри като фондовите на паричния пазар, например банковите депозити. Въпреки това той остана непоколебим, заявявайки, че не се предвижда цялостна забрана на Bitcoin (BTC) или други цифрови активи.

Като Cointelegraph съобщи през юли, съвместно изследване на Фед и Йейлския университет очерта две регулаторни рамки за стабилни моменти в документ от 49 страници, наречен “Укротяване на стабилните монети на дивите котки”. В този документ авторите твърдят, че създателите на политики имат само два избора по отношение на регулациите имат само два избора по отношение на регулациите на стабилните монети: да ги направят равностойни на публичните пари или да ги обложат с данък чрез цифрова валута на централната банка.

Според последните данни за пазарната капитализация стабилните монети – цифрови валути, които са изцяло или частично обвързани с форма на фиатни пари като щатския долор – се превърнаха в пазар на 128 млрд. долара. На Tether се пада над половината от общия пазар, въпреки че конкурентите като USDC и Binance USD (BUSD) отбелязаха значителен напредък пред тази година. С разрастването на тези пазари притесненията относно ликвидността и резервния статус на емитиране на стабилните монети се превърнаха в привличащи вниманието заглавия.

След като постигна споразумение с Главната прокуратура на Ню Йорк, Tether Holdings Ltd. се съгласи да публикува периодични отчети, доказващи валутните му резерви. През май тази година компанията за първи път оповести пълна разбивка на резервите си.

cointelegraph.com