Benoit Coeure разкрива плана на BIS за пробния процес на CBDC, който започва през 2020 г.

Как се промениха нещата от пролетта на 2019 г., когато Агустин Карстенс, генерален мениджър на Международна Банка за разплащания (BIS), издава последното си предупреждение за необходимостта от внимание при разглеждането на цифровите валути на централната банка (CBDC).

Сега, според китайския източник за новини The Paper, същата институция – наречена централна банка – планира собствено изсичане на CBDC в сътрудничество с швейцарската централна банка.

Разкритията от Bemoit Coeure, ръководител на BIS Innovation Hub, на срещата на върха в Бунд в Шанхай 23-25 октомври, инициативата за доказателство за концепция ще бъде в ход преди края на годината и ще отвори път за експериментиране в случаи на употреба на дребно – т.е паричен еквивалент – CBDC.

Те могат да включват как цифровата валута може да взаимодейства със съществуващите платежни системи, роля в цифровата идентичност и проследяване на финансовото съответствие, според доклада.

Такива случаи на употреба ще изискват повече работа върху блокчейн технологията, в основата на която стои CBDC, каза Коуър.

BIS ще проучи и как да улесни трансграничните плащания с помощта на цифровата валута между централните банки, като например финансовият орган в Хонгонгския и Банката на Тайланд.

Според Coerue, BIS Innovation Center вече извършва експерименти в Сингапур, Швейцария и Хонконг и има планове да разшири работата си в Германия, Франция, Великобритания, Швеция и Канада.

Коментарите на Coeure, който беше член на изпълнителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) до миналата година, идват скоро след BIS и седемте централни банки издадоха доклад, излагащ основните принципи за националните цифрови валути.

Въпреки че много централни банки все още публично заявяват, че оценяват технологията, изглежда има общо движение към въвеждането на националните цифрови валути през следващата година. Според лидерите на ЕЦБ дигиталното евро изглежда много вероятно, а изпитанията на CBDC са планирани в Русия, Южна Корея и Япония.

Двигател на раздвижването е Китайската народна банка, която е в режим на пълно развитие от няколко години и изглежда е в последния етап преди пускането на цифров юан в реално обръщение.