Заради добива на Chia Coin компанията PNY намали технологичния ресурс на флаш дисковете XLR8 CS3030

Tom's Hardware

Компанията PNY се оказа в центъра на масивен скандал след като намали заявление преди това ресурс на флаш дисковете XLR8 CS3030 с цели 80%, без при това да информира своите клиенти за направените промени. Интернет изданието Tom’s Hardware директно се обърна към производителя за обяснение.

PNY не отрича промените в техническите показатели на SSD серията XLR8 CS3030. Компанията заяви, че е взела това решение на базата на два фактора: рязкото увеличено търсене на флаш дискове на фона на засилилия се добив на криптовалутата Chia Coin и на недостига на NAND флаш памет. Поради тези причини флаш дискът XLR8 CS3030 с капацитет 2 TB е с понижен TBW показател от 3115 TB до едва 660 TB.

PNY добави, че в тази ситуация е била принудена да използва други 3D NAND чипове за производство на флаш дисковете XLR8 CS3030. Първоначално се е използвала 3D TLC NAND памет с три бита на клетка. Не се съобщава какъв тип е новата използвана павет, но като се има предвид твърде ниското значение на TBW може да се каже, че PNY е преминала към използването на 3D QLC NAND флаш памет с 4 бита на клетка. Това косвено се потвърждава и от факта, че в нейното портфолио се появи моделът XLR8 CS3030 с капацитет 4 TB, който досега го нямаше в ценовите листи.

Източник