Банките все още са далеч от търговията с криптовалути: Изпълнителният директор на Genesis

Blockchain.News

Биткойнът скоро няма да получи същото значение от банките, каквото има от индивидуалните инвеститори, заяви ръководителят първокласната криптоборса Genesis Global Trading.

Продължаващите мечи настроения доведоха до тази гледна точка от страна на регулаторните органи по отношение на цифровите активи.

Досега банките са проявили само ограничен интерес към сектора на цифровите активи, като са инвестирали в крипто стартъпи или деравативни продукти, заяви главният изпълнителен директор на Genesis Майкъл Моро.

“Това е най-добрият им опит за заместител на участието в Биткойн: една страна, за да изглежда така, сякаш всъщност правят нещо”, каза Моро по време на панел на конферанцията Bitcoin 2022 в сряда:

“Но второ, по-важно е, че техните регулатори на ниво банка-регулатор гледат през рамо на всичко, което правят. Те са много, много далеч от възможността да търгуват с истински биткойн”.

От края на 2020 г. се наблюдава стабилен ръст на институционалното приемане на криптовалутите. Неотдавна банки, включително Goldman Sachs Group Inc, разкриха търговия с крипто опции за своите клиенти. През октомври Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) за първи път одобри фючърсни продукти, свързани с биткойн. Въпреки това американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) непрекъснато отхвърляха исканията на банките и хедж фондовите да предлагат подобни продукти, обвързани със спот цените на криптовалутите.

В допълнение към регулаторните проблеми, банките заявиха, че не могат да съхраняват собствените си криптовалутни активи. По този начин банки като Standard Chartered Plc. вместо това са създали изнесени звена, които могат директно да обработват токени.

Моро също така добави, че банките смятат, че “по-безопасният начин” да кажат на регулаторите, че не търгуват с криптовалути, е като обслужват продукти с паричен сетълмент или предлагат синтетична експозиция към биткойн. Това също така им позволява да предоставят достъп до цифровите пазари, които техните клиенти искат.

Blockchain.News

Default image
БУЛЧЕЙН
Articles: 319