Банкоматите в Пекин вече работят с цифрови юани

officialdcep.com

Две от най-големите китайски банки вече дават възможност на своите клиенти да теглят националната сриптовалута на Китай DCEP, позната повече като цифров юан, във вид на обикновени фиатни пари, в случая китайски юани. Новата възможност се поддържа от над 3000 банкомата в Пекин. По-конкретно банките са Индустриалната и търговската банка на Китай (ICBC), както и Селскостопанската банка на Китай (ABC).

ICBC, която има над 3000 банкомата в столицата на Китай, е първата банка в страната, дала възможност за изтеглянето на цифрови юани във вид на фиатни пари, както и разкриването на депозитни сметки за цифрови юани. ABC е добавила същите възможности, на само за около двадесетина банкомата в големите търговски и делови региони на столицата.

DCEP е изцяло контролиран от китайските власти цифров еквивалент на стандартната фиатна валута, базиран на блокчейн. И други държави провеждат подобни експерименти, но в тази област Китай е безспорен лидер. Централната банка на Китай напълно контролира цифровия юан (CBDC), но няма да пречи на работата на другите платежни системи и други банки. Задачата на CBDC е да защити икономиката на Китай и на нейните държавни-партньори от доларизацията. Другата основна цел на цифровия юан е да се окаже поддръжка в развитието на собствени технологии по отношение на криповалутите.