Около 90 процента от държавите, представляващи от глобалната икономика, изследват CBDC, се казва в доклада

Blockchain.news

Преследването на цифровата валута на Централната банка (CBDC) доведе до това, че през 2021 г. повече страни се присъединиха към изследването на новата финансова технология, отколкото през преходната година.

Според показанията пред Конгреса на Джулия Фридландер, старши научен сътрудник на Центъра на Си Бойдън Грей, орган, който има за задача да провежда изследвания, съсредоточени върху икономическия напредък, включително финансовите разпоредби на CBDC е видяла около 81 нации, повече от два пъти страни, които изследват системата за цифрови фиатна валута тази година, като САЩ се представят заедно.

Чрез работата на центъра Фридландер отбелязва, че общият брой на страните, които в момента изследват CBDC, представлява до 90% от световната икономика. Тя обаче изтъкна, че Съединените щати изостават в заемането на новаторска инициатива, що се отнася до преследването на CBDC, което според нея би могло да накара САЩ “да пропусне възможността да насърчи финансовото приобщаване , да повиши киберсигурността и да запази доминацията в долара.”

Докато Централната банка на Бахамите е счупила рекорда като първата, която стартира пълноправен член на CBDC, пясъчния долар, някъде през миналата година, Китай е сред големите икономики със забележителен напредък в надпреварата за развитие на цифрови фиатни активи. В показанията на Фридландер обаче Федералният резерв на САЩ изостава от другите три господстващи централни банки, включително Европейската централна банка, Банката на Япония и Централната банка на Англия. Окончателно се очертава път към своя CBDC.

С нарастващата прегръдка на частните емитирани цифрови валути, включително Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) и Stablecoins в платежните системи, световните парични наблюдатели са в неистова надпревара да революционизират съществуващите платежни системи, за да се конкурират с тези криптовалути. От страна на Федералния резерв на САЩ, свидетелството на Фридлендер посочва, че преследването на цифровия долар не е “отговорност единствено на Федералния резерв или на Министерството на финансите, а по-скоро, тъй като въпросите засягат както САЩ така и световната икономика, отговорността остава с всички аспекти на правителството.

Източник