5 неща, които научихме от изслушването в Конгреса

decrypt.co

Комисията за надзор и разследвания на Конгреса на САЩ, подразделение на Комитета за финансови услуги на Белия дом, призова експертите по криптовалути в сряда за хибридна дискусия относно регулацията.

Експертите включват Питър Ван Валкенбург, директор на научните изследвания в Coin Centre, нестопанска цел, фокусирана върху политическите въпроси, пред които са изправени криптовалутите, и Алексис Голдщайн, директор на финансовата политика за мозъчния тръст Институт за отворения пазар. Заедно с членовете на Конгреса те участваха в отворена дискусия за достойнствата и рисковете на цифровите активи и блокчейн технологията.

Ето пет ключови неща, които научихме от това, което те обсъдиха

  1. Крипто индустрията се нуждае от по-добри регулации

Представителят Том Емер беше загрижен, че Америка може да не извлече полза от своите криптовалутни предприемачи, ако иновациите се задушат от липсата на яснота в регулирането, а опасенията му бяха споделени от много други представители и крипто експерти.

Той призова за надеждна система за класификация на цифровите активи, за да се определи дали критовалутите са ценни книжа, стоки или заслужават същото третиране като фиат. Той също така подчерта потенциала, който биткойн и блокчейн платформите могат да предложат при създаването на по-добра прозрачност и доверие от традиционните системи.

2. Финансовата криза от 2008 г. беше в съзнанието на законодателите

И обратно, бързите иновации и разширяване на криптоиндустрията, както и неотдавнашното й привличане за търговците на дребно предизвикаха известно безпокойство за законодателите. С нови начинания, платформи и инструменти за насърчаване и подпомагане на използването на крипто, които се появяват с толкова бързи темпове, някои представители предупредиха, че можем да станем свидетели на изпреварване до 2008 г. отново и се притесняват, че държавата ще трябва да подкрепи нагоре крипо пазарите.

3. Депутатът демократ Брад Шърман иска да спре биткойните

Брад Шърман, представител на 30-ия конгресен район на Калифорния, “би предпочел хората да правят” залози “на фондовите пазари или лотарията на Калифорния”, отколкото да инвестират в крипто.

Той призова за нищо по-малко от изключване на Bitcoin и криптовалути. Те са “силно нестабилни” и “имат политическата подкрепа на патриотично настроените анархисти, които се вкореняват за укриване на данъци. Надявам се да го изключим”, каза той.

4. Повечето членове на Конгреса искат да получат повече разбиране за криптовалутите

За разлика от Шърман, по-голямата част от членовете на Конгреса бяха нетърпеливи да научат повече за криптовалутите, включително тяхното въздействие върху волатилността на пазара, околната среда и много други.

Ван Валкенбург държеше да ги просветли, подчертавайки прозрачността и съпоставимостта и нейната съпротива срещу цензурата и устойчивостта в сравнение с традиционната финансова система. Последният, каза той, “използва около пет пъти повече енергия от биткойните. Разбира се, традиционният финансов сектор движи повече пари. Но си струва да се отбележи, че потреблението на енергия на Bitcoin не се мащабира за транзакция.

5. Потенциалът на Fiat за пране на пари поставя криптовалутите в сянка

Представителят Антъни Гонсалес искаше да подчертае малко цитирана фигура в дебата за криптоварутите и борбата с изпирането на пари (AML). По отношение на “бих попитал коментира около това дали трябва да позволи на криптовалутите да съществуват по линия на AML в сравнение с какво? В сравнение с фиат, при който 99% от изпирането на пари остават непроследени?

Американският представител @RepAGonzalez, с линия на въпроси, която обръща типичния аргумент срещу #Bitcoin на гърба си, “99,9% от прането пари с фиатни валути остават непроцесуализирани”

–Документиране на биткойн (@DocumentingsBTC) 30 юни 2021 г.

Това е аргумент, който много защитници на крипто – и дори наследени банкови институции – са направили. Докладът от Обществото за световни междубанкови финансови телекомуникации (SWIT) от септимври 2020 г. отбелязва, че броят на идентифицираните случаи за пране на пари с помощта на крипто “остава сравнително малък в сравнение с обемите пари, изпрани чрез традиционни методи”.

Това обаче не е вероятно да заглуши регулаторите, които продължават да играят ролята на крипото в прането на пари.

Източник