Цифровият юан: китайският отговор на криптовалутите

kaldata.com

По време първата криптовалутна треска през 2017 година Китай стана изключително влиятелни играч в тази индустрия, превръщайки се в център както за търговия с криптовалути, така и в производството на оборудване за техния добив, както и център за добива на биткойни. Въпреки това скоро ръководството на страната обяви своята окончателна позиция: китайското правителство е против децентрализираните и анонимни криптовалути. Пекин реши, че свръхсуверенната цифрова валута е заплаха за държавата. Именно тогава бе решено, че Китай има нужда от цифров юан. Сега, когато собствената китайска виртуална валута е на практика вече реалност, натискът върху криптовалутите започна да се засилва.

През 2011 година в Китай започна да работи първата криптовалута борса BTC Chain, а през 2013 година бе създаден най-големият и към днешен ден производител на специализираното оборудване за добив на криптовалута Bitman. След тях започнаха да се появяват и други криптовалутни борси и цифрови ферми. Китайците бяха много добре започнати с електронните разплащателни средства благодарение предимно на Q-coin – игровата валута на Tencent. Тя се ценеше изключително много на вторичния пазар и хората я препродаваха за съвсем реално юани.

По-късно, в началото на миналата есен, първите цифрови юани започнаха да пълният цифровите портфейли на обикновените граждани. В рамките на грандиозен тест 50 хиляди обикновени китайци получиха по 200 цифрови юани или приблизително $30. Те можеха да се използват с помощта на специално приложение, линка за изтегляне на което правителството изпрати във вид на съобщения. На екрана на това приложение хората можеха да видят въпросната сума, която можеше да бъде изхарчена само в около 3000 магазина, ресторанта, и таксиметрови служби, които също бяха включени в това тестване.

4511

През лятото вече на тази година Китай съобщи за 20 милиона цифрови портфейла, а към месец ноември бяха извършени трансакции с цифрови юани на обща сума $9,7 милиарда. Броят на магазините и ритейлърите, които могат да работят с цифрови юан, нараснаха до 1,6 милиона.

Едновременно с това китайските цифрови портфейли вече не са само приложение в смартфоните, но и електроника за носене във вид на смарт часовници и фитнес гривни. Китай бърза с въвеждането на тази технология с идеята тя да стане масова преди началото на зимните Олимпийски игри, когато се очаква голям наплив на чужденци.

Какво е цифров юан?

Той е като обикновения хартиен юан, само че в цифров вид, изразен със специален код. Сега съществуващите популярни криптовалути не са просто виртуални пари, а актив, цената на който постоянно се променя поради ограничените им емисии и пазарните механизми за търсене и предлагане. Цихровиянт юан е нещо съвсем друго – той струва точно толкова, колкото и хартиеният. При него също има инфлация, той точно като хартиения юан се предлага от Централната банка на Китай и циркулира в общото парично предлагане. Китайската Централна банка го класифицира като паричен агрегат тип MO – пари в брой, което е съвсем същото като фиатните пари – обикновените монети и банкомати, които са в обръщение в икономиката.

7411

Вяска единица на тази цифрова валута е уникално идентификация, има висока степен за защита от фалшифициране, но няма материално въплъщение – това всъщност са кодове в базата данни на централна банка, клиент на която е притежателят на цифрови юани. По този начин китайската цифрова валута е много подобна на безналичните пари в банковите сметки. Разликата е, че безналичните пари в банковите сметки. Разликата е, че безналичните пари във всеки един момент могат да бъдат заменени на съвсем веществени хартийки, а за безопасността на вашата сметки отговаря търговската банка.

Логично е да си зададем въпроса, за какво е необходим този изцяло цифров юан? Има селски местности, където невинаги има интернет и плащането на хляба с помощта на цифровия портфейл в смартфона е твърде проблематично. Особеното тук е, че цифровият юан има важно преимущество пред другите подобни системи, което го прави много по-привлекателен. Той може да се използва офлайн, без каквото и да било включване към интернет.

kaldata.com