Хонкгонсаката SFC принципно се съгласява да лицензира OSL Digital Securitiess

Комисията по ценни книжа и фючърси на Хонконг (SFC) по принцип се съгласи да лицензира криптовалутната фирма OSL Digital Securities,

Хонконгският регулатор на финансовите пазари, FSC по принцип се съгласи да издаде лиценз на OSL Digital Securities. Фирмата за крпитовалута е част от групата BC, обезпечена с Fidelity, и беше една от първите, която кандидатства за лиценз за цифрови активи от Хонконгската комисия по ценни книжа и фючърси.

OSL заяви през ноември 2019 г. че е кандидатствал в регулациите на SFC, както беше обявено от регулатора на 6-ти ноември.

Правила за включване на FSC

Хонконската комисия по ценни книжа и фючърси обяви новите регулации за избор на криптовалути миналия ноември 2019 г. Финансовите регулатори по света обсъждат известно време как и дали трябва да регулират криптовалутите или фирмите за виртуални активи.

В уведомителен тон направено от Ашли Алдер, главен изпълнителен директор на Хонконг SFC в речта си на Хонконг FinTech Week 2019 г. След речта си, SFC също публикува нов регулаторен подход за „виртуалните търговски активи и платформи“ на своя уебсайт.

Подходът беше обявен за неутрален по отношение на технологията – Алдер каза, че хонкгонският регулатор се бори с нарастващия списък от проблеми, включително прилагането на съществуващи в „контекста на засилена автоматизация и приемане на изкуствен интелект и машинно обучение“.

Новите стандарти, определени от SFC за регулиране за включване – се стремят да се справят с регулаторните проблеми, свързани с изискванията за попечителство, познаване на клиента (KYC), изпиране на пари (AML) и забрана за финансиране на тероризма (CTF) и други за търговия с криповалути.

Лицензите могат да бъдат предоставени на криповалутите, които решават да включат „виртуални активи за сигурност или монети за търговия“, където инвеститорите ще могат да разграничават регулираните платформи от тези, които не са регулирани.

Въпреки че SFC е отговорен за надзора на криптовалутите, стана ясно, че „виртуалните активи, търгувани на платформите, не са обект на разпоредбите за разрешение или регулация на проспекти, които се прилагат за традиционните предложения на „ценни книжа“ или „колективни инвестиционни схеми“.

OSL Digital Securities са сред редица фирми за цифрови активи, които приветстват регулирането, тъй като искат да обслужат основни финансови пазари. Засега никоя друга фирма за крипто активи не е получила одобрение от SFC.

Според Ройтерс, главния изпълнителен директор на BC Group Хю Мадън заяви, че едно предимство от лиценза е, че регулаторните институции ще могат да намалят риска си, като могат да взаимодействат с други регулаторни организации.