Федералния резерв извършва тестване на цифрови долари, но паричната политика на CBDC изостава

Управителят на Федералния резерв Лаел Брайнард обяви, че в момента Федералния резерв експериментира с Blockchain и DLT в търсене на подходящата цифрова валута за централната банка (CBDC) или дигитален долар.

Според Брайнард Федералния резерв на САЩ (FED) експериментира с технологии за разпределителни книги (DLT) от няколко години. Изследването има за цел да открият как DLT може да подобри или наруши съществуващите платежни инфраструктури, финансова екосистема, глобалната парична политика и банковия сектор.

Изказвайки се по време на конференция за насърчаване на иновациите в Сан Франциско на 13 август, Брайнард заяви, че пандемията COVID-19 е „драматично напомняне за значението на устойчивата и надеждна платежна инфраструктура, достъпна за всички американци“.

CBDC и резервна валута

Надпреварата за разработване на дигитална валута на централната банка наистина стартира, когато при обявяването на Facebook за проекта Libra и Stablecoin, подтиквайки Китай и Европа към бързо развитие, докато САШ изоставаше.

Брайнард каза: „Въвеждането на биткойн и последващата поява на стабилни валути с потенциално глобален обхват, като например Libre на Facebook, повдигнаха основни въпроси относно правните и регулаторни граници, финансовата стабилност и ролята на валутата в обществото“.

По време на речта на Брайнард призна, че Федералния резерв, който е централната банка на САЩ , все още не е готов да издаде цифров долар. Тя заяви, че ще е необходим „отделен политически процес“, включващ много правни анализи, ако ФЕД някога искат да използват цифров долар.

Докато Китай активно се подготвя да въведе своя CBDC, централната банка САЩ, дори не е взела решение дори да започне сложен правен процес, каза Брайнард.

Брайнард обясни важността на получаване на правото за дигитален долар в САЩ, като се има предвид значението на долара на глобалните пазари като глобална резервна валута. Сподели още:

„ Поемаме огромна отговорност за важността от разбирането и значението от цифровите валути и ролята на централните банки – дигиталните валути по целия свят“, добавя: „Като се има предвид важната роля на долара, е важно Федералния резерв да остане на границата на изследвания и разработване на политики по отношение на CBD“.

Като част от своите изследвания, ФЕД продължава да оценява възможностите, предизвикателствата и използва случаите за CBDC като допълнение към паричните средства и други възможности за плащане. Брайнард изтъква още, че: „Продължава да има силно търсене на американската валута и продължава да се ангажира да гарантира обществен достъп до редица възможности за плащане“.

COVID-19 и FedNow

Федералния резерв се развива възходящо технологично за цифрови плащания, тъй като пандемията COVID-19 подчертава необходимостта от по-бързи методи за разплащания.

Централната банка на САЩ обяви на 6 август ускорено развитие на собствената си платформа за цифрови плащания – FedNow.

Управителят на Федералния резерв Лаел Брайнард заяви, че централната банка на САЩ ще стартира платформата си за незабавно плащане FedNow до 2023 г. или „възможно най-скоро“.

Според Брайнард , таксата за пандемията COVID-19 за домакинствата и общностите в САЩ засили спешността на Фед да създаде приобщаваща система за незабавни плащания.

Платформата за незабавни плащания, наречена FedNow, беше създадена миналата година в отговор на инициативата за брутен сетълмент в частния сектор в реално време и сега се предлага, тъй като би играла ключова роля в бъдещи кризисни ситуации.

Съгласно закона за CARES Федералния резерв обработи по-голяма маст от плащанията за стимулиране на COVID-19 за домакинства и предприятия, използвайки директен депозит, предплатени дебитни карти и чекове. Процесът е бавен и много граждани чакаха дни и дори седмици, за да получат някакво облекчение.