Прототипът на Digital Rubble ще бъде представен в началото на 2022 г.

Blockchain.News

В съответствие с разработването на цифровата валута на Централната банка (CBDC), наречена Digital Rubble, Централната банка на Русия възнамерява да пусне прототипна платформа за следващата генерация разплащателни средства в началото на 2022 г.

Според доклад на Ройтерс, който се позовава на управителя на централната банка Елвира Набиулина, прототипната платформа ще бъде заменена от пилотен тест. Върховната банка ще вземе окончателно решение дала да пусне цифровата валута или не.

Русия е вперила поглед в зараждащата се тенденция на CBDC поне от четвъртото тримесечие на 2022 г. насам. С последните постижения на страната Държавната дума също е готов да формулира нови закони, които ще подпомогнат окончателната поява на цифровата рубла. Както бе съобщено по-рано от местния новинарски канал “Известия” , ръководителят на Комитета на Държавната дума по въпросите на финансовия пазар Анатолий Аксаков потвърди, че правната рамка, регулираща CBDC, ще бъде изработена върху предложеното изпитание ще се приложи през следващата година.

Съгласно съществуващите парични разпоредби, до осем федерални закона и пет кодекса, вариращи от Гражданския кодекс, Данъчния кодекс, Бюджетния кодекс, ще трябва да бъдат преразгледани, за да се приспособят администрациите за цифровата рубла. Според доклада правната рамка, която ще бъде излъчена от законодателите, ще се занимава с много ключови аспекти, включително правомощията на Централната банка да издава и контролира цифровата рубла.

В момента тече подготовката за потенциален пилотен текст за дигиталната рубла, като 5 руски банки са готови да се включат в теста според по-ранен доклад на Blockchain.News. Много експерти смятат, че надпреварата за пускане на пазара на CBDC е от решаващо значение, за да се маркира заедно с текущата парична революция, се разгорещява, а Централната банка на Русия надлежно се маркира.

Blockchain.News