Паричната политика на Федералния резерв може да повиши цената на биткойн, тъй като инвеститорите се запасяват с BTC

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл обяви новите мерки на централната банка на САЩ за поетия контрол върху инфлацията в реч, която може да има дългосрочни последици за цената на биткойн и криптовалутата.

Дългоочакваната реч за контрола върху инфлацията от председателя на Федералния резерв Джером Пауъл се проведе чрез уеббинар на симпозиума в Джаксън Холд, този четвъртък – 27 август и разкри, че централната банка на САЩ е готова да позволи инфлацията на се покачи над традиционната от 2%, но не изключва допълнително облекчение.

Дългосрочната цел на Федералния резерв е инфлацията от 2 процента, гъвкавостта на политиката най-вероятно ще види периоди на много по-висока инфлация. Председателя в речта си подчерта, че действията на централната банка за постигане на икономическа стабилност ще бъдат най-ефективни, ако дългосрочните инфлационни очаквания останат добре закрепени на 2 процента. Пауъл обясни, че ако инфлацията достигне под 2 процента след икономическите спадове и никога не се движи над 2 процента, дори когато икономиката е силна, в крайна сметка, „ще изтегли реализираната инфлация на долу“, което би било много по-пагубно за икономиката на Съединените щати.

Председателя на Федералния резерв каза:

„За да предотвратим този резултат и неблагоприятната динамика, която може да настъпи, новото ни изявление показва, че ще стремим да постигнем инфлация, която е средно 2 процента във времето. Следователно, след периоди, когато инфлацията е под 2 процента, подходящата парична политика вероятно ще се стреми да постигне инфлация умерено над 2 процента за известно време“.

Инфлация и биткойн

Въпреки изявлението на Федералния резерв, че „гъвкаво“ ще позволи на инфлацията да се покачи по-високо от обичайното ниво за следващите няколко години, цената на биткойн и цената на златото веднага потъна при обявяването. Но по-висока инфлация не означава по-слаб долар и следователно покачване на цената на BTC и цената на златото.

Обосновката може да бъде, че биткойн и златото вече се консолидираха поради цената на биткойн и цената на златото през последните няколко месеца. В момента националния дълг на САЩ възлиза на 26,5 трилиона долара, а „Goldman Sachs“ наскоро предупреди, че доларът е в сериозна опасност да загуби статута си на световна резервна валута – а загубата на стойността на долара трябва да се равнява на покачването на цената активите като златото и биткойна

Жеджиране на цената на биткойна

През последните няколко седмици някои големи предприятия и инвеститори също навлязоха на биткойн арената и получиха подкрепата си като безопасен актив и убежище. Анализът в диаграмата също показва значително увеличаване на цената на битокойн до съобщението на Федералния резерв, данните показват, че вече има над 2000 потфейла, притежаващи над 1000 BTC, което представлява над BTC на стойност над 90 милиарда долара за дълго-срочни активи.

Настъпващата инфлация е предсказана от инвеститора Джим Роджърс, който предупреди преди известно време в интервю, че усилията на централните банки да стимулират собствените си икономики чрез печатането на трилиони долара срещу Covid-19 ще завърши катастрофално за водещите икономики.

Уорън Бъфет, въпреки че все още не е привърженик на битокойн, заяви, че борсовият пазар на Съединените щати в момента е на ниво балон с точков обем, използвайки индикаторът на Бъфет – който разделя индекса на Уилшър 5000 на БВП на САЩ и може да бъде друг бичи-сигнал за цената на биткойн.

Предприятията се консолидират и върху биткойн сега, виждайки стойността му като хиджиращ актив, само преди две седмици публично търгуваната софтуерна компания на милиарди долари MicroStrategy обяви новата си инфлационна стратегия за разпределение на капитала – с покупка на 21 454 биткойна. Компанията MicroStrategy е най-голямата независима публично търгувана фирма за бизнес разузнаване, използвайки от много компании от Fortune Global 500. Докато вчера, Fidelity Digital Assets също потвърди модела за оценка на запаса към потока, създаден от План Б, който прогнозира цената на биткойните за 1 милион долара. Компанията проучи начини, които биха могли да привлекат инвеститори към биткойн като инвестиция и отбелязва, че биткойнът все повече се интегрира в традиционните инвестиционни портфейли.

Въпреки че незначително отстъпление в цената на биткойните може да изглежда обезсърчително, цялостната перспектива е изключително възходяща като златото, така и за биткойна. Легендарния инвеститор в Уолстрийт Джордж Бал дори отбеляза 7-ми септември като деня, в който очаква изстрелването на биткойна. Бял смята, че миграцията ще си „запали“ от традиционните финанси до търговия с биткойни и хеджиране, тъй като гражданите ще изглеждат да осигурят богатството си в актив, който не може да бъде „подкопан от правителството“.