Метаданни: Четири срички – нулева поверителност

Метаданните са отпечатъци, които оставяте, когато се движите през дигиталния свят. Нещата като времена за създаване на файлове, размери и местоположения на файлове и онформация за изпълнители и албуми за музикални файлове са примери за метаданни. Метаданните се създават, когато правите неща в дигитална среда: премествате или изтривате файлове, синхронизирате телефона си с компютъра, изпращате имейл или дори просто включвате вашия лаптоп.

Някои видове могат да бъдат наистина полезни. Вашият компютър използва метаданни, за да проследи файловете в папката и да ги сортира по име или дата. Вашият телефон използва метаданни, за да ви показва снимки, направени на определено място. А вашият интелигентен домашен помощник използва метаданни, за да ви предложи съдържание, което да гледате или слушате.

Не всички метаданни обаче са безобидни – и не всички, който го проследява и използва, има най-добрите ви интереси.

Уебсайтовете, които посещавате, често събират метаданни за вас: например какъв браузър и устройство използвате, вашия IP адрес и местоположение, колкото време прекарвате в сайта и дали сте посетили преди това. Тази информация може да се използва по полезни начини – да ви изпратим до правилния сайт за вашето местоположение, да адаптирате дизайна на уебсайта, ако сте на мобилно устройство, и да предлагате съдържание, подходящо за вас, ако сте посетили преди това.

Но тази информация може да бъде използвана и от рекламодателите за създаване на профил за това кой сте вие – профил, който те могат да използват, за да ви проследят и насочат в интернет.

Рекламодателите често плащат на уебсайтове за хостващ софтуер, който им позволява да ви проследяват не само на един уебсайт, но на повече или на всички посещавани от вас сайтове. Някои рекламодатели могат също така просто да купуват достъп до съхранените метаданни на уебсайтовете. Всеки метод позволява на рекламодателя да изгради много по-подобрен и пълен профил, отколкото ако може да вижда навиците ви за сърфиране само в един уебсайт. След това рекламодателите са в състояние да показват реклами, специално създадени да насочват към вашите нужди, желания и преминаване на много фина граница между полезни и просто ужасни.

Метаданните придобиват съвсем ново ниво на значимост, когато се преместите в царството на личните съобщения. Често използваме личните месинджъри, защото или искате поверителност, или защото имате нужда от него. Независимо дали става въпрос за желание или нужда, метаданните застрашават вашата поверителност, когато става въпрос за съобщения.

Зашифрованите приложения за съобщения от край до край защитават съдържанието на вашите съобщения от любопитни очи. Ако месинджърът, който използвате, е наистина шифрован от край до край, никой освен вас и получателят не могат да го прочетат. Доста лично, нали?

Не е задължително

Всеки път, когато изпращате или получавате съобщения, дори и в криптирано лично съобщение, вие генерирате метаданни. Самоличности на изпращача и получателя, дължина на съобщенията, както и датите и времената на изпращане и получаване на съобщенията – вашият личен месинджър може да регистрира и съхранява всички тези фрагменти от метаданни и др.

Ако съобщението използва централен сървър, просто трябва да се доверите, че компанията или групата, управляваща приложението, няма да съхранява или продава метаданните ви.

Централизацията се отнася до едно централно образувание, което има контрол върху група или система. В компютърните мрежи централизацията означава, че има един сървър (или клъстър от сървъри), който управлява трафика на данни по мрежата. За централизираните приложения за съобщения този централен сървър маршрутизира съобщения от подател до получател – което означава, че сървърът трябва да знае кой говори с кого.

Дори ако компанията, която стои зад приложението, е надеждна, простият факт, че метаданните се генерират на първо място, може да представлява риск за сигурността. Ако съществува, има възможност той да бъде изтекъл, откраднат или изложен на обществото.

Самото съществуване на метаданни за съобщения също отваря възможността правителствата или други трети страни да подават съдебни разпореждания, принуждавайки компанията, управляваща приложението, да регистрира, съхранява и предава метаданни за конкретни потребители – дори ако компанията иначе никога не би направила това.

Ако искате истинска поверителност, трябва да сведете до минимум отпечатъка си от метаданните – както в мрежата, така и във вашия месинджър. Има редица инструменти, които да използвате за блокиране на инвазивно проследяване във вашия уеб браузър – разширението на браузъра Ghostery блокира проследяването в редица платформи на браузъра и ако търсите решение „всичко в едно“, Mozilla Firefox се предлага с вградена превенция за проследяване.

Когато става въпрос за приложения за съобщения, възможностите ви са по-ограничени . Сесията (Session) е първият месинджър за лични съобщения, който използва комбинация от децентрализирани сървъри, маршрутизиране на „лук“ и прокси, и технологии за криптиране от край до край, за да поддържа отпечатъкът на метаданните ви възможно най-малък. Тъй като Сесията (Session) е наистина децентрализирана, няма централни сървъри, които да регистрират или съхраняват метаданни за вашите комуникации.

Не е нужно да се доверявате, че приложението няма да злоупотреби с вашите метаданни за съобщения – това просто не е възможно.

Вашите съобщения са шифровани, преди да бъдат прехвърляни през децентрализираната мрежа на Сесията (Session), така че няма начин да разберете с кого говорите.

И на всичкото от горе, Сесията (Session) е изградена от основата, за да се сведе до минимум генерирането на метаданни. Не само че няма централен сървър, който да съхранява вашите метаданни – той просто не съществува. Не е нужно да приемате всичко до тук и затова Сесията (Session) е с отворен код, което означава, че всеки да погледне под капака.

Време е да си върнете онлайн поверителността. Изпращайки съобщения – не метаданни. Поемете контрол на личните комуникации.