Комуникация | Лични съобщения: Кой се нуждае от сигурен месинджър – и защо?

Всеки има право на поверителност, а личните съобщения са инструмент номер едно за хората, които искат да общуват безопасно и сигурно в интернет. Никой не иска да се чувства безопасен онлайн. Независимо дали обменяте идеи за фирми с приятели или изпращате на шефа си някои чувствителни документи, личните съобщения запазват комуникациите ви сигурни.

За някои поверителността не е шега. Съобщенията, които трябва да изпратите на частно лице, са най-важните- тези, които могат да имат последствия, ако не бъдат изпратени сигурно.

Когато изпращате съобщения до някого и трябва да сте сигурни, че само той ще го види, имате нужда от частен месинджър.

Частни съобщения: Какво осигурява едно сигурно съобщение?

Има няколко неща, на които трябва да внимавате, когато търсите сигурни месинджъри.

Първото нещо, което се нуждае всяко частно съобщение, е криптиране от край до край, AKA E2EE -това е неотговарящата отправна точка за всяко приложение, което претендира, че е сигурен месинджър. Шифроването от край до край означава, че че съобщенията ви са криптирани през цялото време, през което са в транзит, така че дори яко някой успее да ви пресече съобщенията, той все още няма да може да ги прочете. Само вие и човекът, с когото изпращате съобщения, имате ключа за криптиране, необходим за четене на дадено съобщение.

Но не всички E2EE са създадени на нужното ниво. Някои методи за криптиране са по-издръжливи от други, така че е важно да проверите какъв вид криптиране използва вашият пратеник.

Също така трябва да помислите кой обработва и съхранява вашите съобщения. Ако компанията, която управлява приложението за съобщения, съхранява вашите съобщения (а съобщенията не са криптирани добре), компанията може да бъде в състояния да ги декриптира. И в зависимост от това къде и как се съхраняват съобщенията, правоприлагащите органи или други трети страни могат да принудят компанията да изложи вашите съобщения.

За да предпазят от това, някои пратеници избягват да съхраняват на едно място или програмираните съобщения да изтекат след известно време.

Освен това някои пратеници могат да бъдат лични, но не и анонимни. Личните съобщения обикновено крие съдържанието на съобщението, което изпращаме, но не крие факта, че сте го изпратели. Анонимното съобщение крие цялата информация за разговор, а не само съдържанието на вашите съобщения.

За да се предпазят от това , някои пратеници избягват да съхраняват съобщения на едно място или програмираните съобщения да изтекат след известно време.

Освен това някои пратеници могат да бъдат частни, но и не анонимни. Частните съобщения обикновено крие съдържанието на съобщение, което изпращате, но не и крие факта, че сте го изпратели. Анонимния пратеник крие цялата информация за разговора, а не само съдържанието на вашите съобщения. И пратеникът не е анонимен, ако трябва да свържете вашето име, имейл или телефонен номер към вашия акаунт. Това свързва вашия дигитален акаунт с вашата реална идентичност – завинаги.

Да останете напълно анонимни означава, че никой не може да проследи вашите разговори обратно към вас.

Частни съобщения: Феновете #1

Както подсказахме по-рано, има някои групи хора, които редовно трябва да изпращат лични съобщения с високи залози. За тези хора намирането на наистина анонимно решение за частни съобщения може да допринесе за света.

Хората като журналисти, лица с нарушителни, политици и активисти трябва да общуват насаме всеки ден.

Частни съобщения за журналисти

Журналистите са мишена за хакване и doxxing, често за да разкрият самоличността на соите източници. Но журналистите все повече се обръщат към частните лица, за да общуват по-безопасно и насаме източници.

Не става въпрос обаче само за защита на източниците за журналисти. В нашия модерен политически климат, със свобода на печата в свободно падане, журналистите трябва да защитават себе си, както и совите източници. Тази необходимост от защита кара журналистите да използват приложения за частни съобщения за шифровани от край до край. Органите на реда не могат да призоват призовка призовка на компанията, която управлява приложението, за да получат копия на съобщенията на журналистите, тъй като компанията никога не може да чете съобщенията на първо място.

И ако въпросното приложение за частни съобщения е децентрализирано, както и криптирано от край до крой, метаданните за разговор (идентичности на събеседниците, времена и места на разговори и т.н.) също не могат да бъдат призовани.

Частни съобщения за лица, подаващи сигнали

По дефиниция лицата, подаващи сигнали, е инсайдер, който споделя поверителна информация с обществеността (или възнамерява да го направи). Обикновено подаване на сигнали се извършва с цел разкриване на незаконни или неетични практики. Това често означава, че големи корпорации (или дори правителства) нарушават закона.

Злоупотребите имат ясна и належаща нужда от личи и анонимни комуникация. Ако самоличността на нарушителя стане известна, субектът, по който са извършили свирката, може да ги съди, да ги арестува или по-лошо.

Абсолютно решаващо значение за лицата, подаващи сигнали, са да комуникират насаме и анонимно с журналисти, адвокати и всеки друг, който може да се наложи да се свържат, за да успеят да издухат свирката при нарушения, които са открили.

Частни съобщения за активисти

Активистите – особено активистите, които се броят за (или срещу) силно противоречиви каузи – често са насочени от правителства, правоприлагащи органи или трети страни, които възразяват срещу активизма си. Те могат да станат жертва на опити за хакване, призовка или по друг начин да получат съобщенията си, да бъдат използвани като доказателства в съда или просто да получат присъда в съда на обществено мнение.

Активистите използват криптирани приложения за частни съобщения, за да намерят съмишленици, да организират протести и да разпространяват думата за тяхната кауза. По този начин те могат да се защитят от всеки, който може би иска да ги затворили или да ги спре да постигнат целите си.

Лични съобщения: Заключение

За някои хора личните приложения за анонимни съобщения могат да бъдат изключително важни. Журналистите използват тези приложения, за да защитят своите източници – и себе си. Злоупотребите се нуждаят от тях, за да получат думата, без да нарушават самоличността си. Политиците ги използват, за да пазят тайните на страната. А активистите разчитат на тях за по-нататъшната им кауза, без да се нарушава тяхната безопасност или сигурност.

Независимо дали говорите за свръхчувствителност неща или сте задълбочени и смислени с приятел, личните месинджъри са начинът да продължите. А децентрализираните криптирани частни пратеници от край до край, като сесия, целия да бъдат сметната на реколтата.

Време е да поемете обратно контрола върху вашата поверителност онлайн. Пригответе се да преминете към сигурен децентрализират пратеник.