Как да бъдете анонимни – и да сте в безопасност

Злоупотребите са необходими, за да се гарантира, че информацията, която е в обществен интерес, достига до обществеността. Сигналните лица са критично важни при разкриването на основни истории като „Panama Papers, Watergate и Pentagon Papers. Но, лицата, подаващи сигнали, отдавна са измъчени с първия проблем с контакта. През повече време, ако се свържете с журналист, те ще знаят как да осигурят и анонимност на вашите комуникации. Но, когато се свържете с журналист, е възможно много информация вече да е изтекла. Потенциално, достатъчно информация, за да идентифицира подаване на сигнали.

Ако имате съмнение, има няколко неща, които трябва да направите, преди дори да мислите за връзка с журналист.

Недей!

Внимание: Идентифициране на данни. Работете внимателно.

  1. Обадете се или изпратете SMS. Обажданията и текстовете не са подсигурени линии на комуникация. Веднага щом изпратите SMS или се обадите на журналист, вие сте създали директна и необезпечена линия на комуникация и е лесно да се получи теч на информацията.
  2. Изпрати имейл. По подразбиране имейлите са несигурни. Дори и да използвате криптиран имейл, той най-вероятно използва PGP – което означава, че темата на имейла и името на изпращача са видими. Още веднъж това създава директна линия на комуникация между вас и журналистиката.
  3. Пуснете писмо в пощенската страница. Ако наистина искате да изпратите писмо или пакет до новинарска организация по пощата, използвайки пощенска кутия. Това ще ви помогне да останете анонимни.

Стъпка по стъпка по пътя: анонимни съвети

Бих ли слушали, ако Джим от счетоводството изведнъж започне да сърфира по тъмната мрежа?

Ако забравите, че никоя система не е гарантирана, че е сто процента сигурна. Почти всичките цифрови комуникации могат да оставят всякаква следа. Това, което очертаваме, е за ситуации, в които е от съществено значение да останете анонимни. В много случаи може да се наложи следвате само няколко от тези стъпки, за да направите своя съвет и да останете в безопасност.

  1. Имате познания. Уверете се, че държите на себе си.
  2. Вземете VPN. Получаването на VPN – виртуална частна мрежа – е доста добро изпълнение за мелницата. Не трябва да повдигате никакви завеси, за да се регистрирате в VPN -но не забравяйте да получите надежден достъп до доставчик. Някои VPN мрежи могат да регистрират или съхраняват вашата информация, като до голяма степен побеждават целта да се получи такава на първо място. За допълнителна сигурност използвайте обществена интернет връзка – като обществена библиотека – за да се регистрирате услугата. По този начин ще бъде трудно да се докаже, че сте получили VPN изобщо.
  3. Вземете рутер с „лук“. Луковите рутери ви помагат да останете анонимни в интернет. Те са малко сложни, така че ще ви трябват малко технически познания и та прочетете ръководството на устройството. Уверете се, че когато изследвате или изтегляте технология за маршрутизиране на „лук“, използвайте VPN. Пуснете стръвта. След като използвате „рутер за лук“, вие сте толкова безопасни, колкото някога да осъществявате контакт с журналист. Ако използвате услуга като SecureDrop, можете да свалите съобщението с метаданните и след това да ги споделите с журналист.

Допълнителни неща за разглеждане

Не, шапката от калаено фолио не е от тях

Стъпките по-горе ще ви помогнат да ограничите следата, която оставяте след себе си, когато сте онлайн, но понякога има какво да обмисляте.

  1. Устройство, което използвате. Можете да искате да получите устройство, което не е свързано с вашата самоличност. Работата и личните ви устройства вероятно имат информация за тях, която ще каже на всеки, който го гледа, че е вашето устройство. Да вземете старо устройство, за да направите удара, и да се отървете от него, след като сте готови, е една от възможностите. Но ако искате да стигнете до по далече, все пак може да изтриете всички файлове, които ви свързват възможно най-скоро.
  2. Операционната система, която използвате. Някои операционни системи уважават поверителността ви повече от други. Използването на операционна система като Tails, която по подразбиране е частна, може да ви помогне да предотвратите случайно изтичане на данни на вашата операционна система.
  3. Скруберите за метаданни са програми, които премахват метаданните от файловете. По този начин можете да премахнете метаданните от вашите файлове, преди да ги качите или да ги изпратите на всеки друг. Това е по-безопасно, отколкото да разчитате на метадинни, които да бъдат премахнати или замъглени, след като вече сте го качили в интернет. Някои операционни системи – като Tails включват скрутери за метаданни.
  4. Превключване към частен пратеник. Изпращането на съобщения напред и назад SecureDrop може да не е удобно. Вместо това можете да оставите за контакт – като вашия идентификационен номер на сесия – за да активирате сигурна и анонимна комуникация.