Журналистика на свободна практика: Кой има гръб?

Журналистите често търсят и публикуват неща, които някой иска да не се разпространяват и да се мълчи за тях. Това е добре, разбира се- за това е журналистиката. Безплатната преса не работи, за да поддържа хората щастливи, тя работи, за да поддържа хората отговорни.

За журналистите може да бъде шокиращо лесно да се озоват в съда, особено когато те покриват престъпността и мръсотията. Повечето журналисти могат да си отдъхнат лесно, като знаят, че публикацията им ще има гръб, ако нещо стане напечено. Но фрийлансърите не е задължително да имат еднакви нещо.

Понякога ще получите добро яйце, например, когато „The Huffington Post“ направят резервно копие на сътрудника на свободна практика Ашар Али през 2007 г. Али беше ударен с дело за клевета за 50 милиона долара заради репортажа си за обвинения в сексуален тормоз срещу Ерик Болинг от Fox News. Али вярваше, че това може да е лично към него. Обвиненията никога не са били доказани, но „Huffinton Post“ застава до Али и го подкрепи в правната му битка.

Но, в зависимост от вашия трудов договор, този вид подкрепа може да не е гарантирана и не всички новинарски организации ще бъдат толкова рицарски. Реалността е, че ако някой там е в негативно настроение, фрийлансърите могат да бъдат обект на по-лесна цел от журналистите, подкрепяни от някое издание.

И така, какво може да направите?

Да останете организирани, свободни и сигурни като фрийлансър

Поддържането на всички източници о комуникации сигурно и организирано ще извърви дълъг път.

Журналистите на свободна практика не получават същата институционална подкрепа, за да поддържат своята цифрова сигурност. Няма фирмени защитни стени, компютърни техници или адвокати, които наблюдават през рамото ви, докато работите – така че трбява да се покриете.

Уверете се, че запазвате минути или записвате интервютата си. Запазването на архив на тези неща дори дълго време след историята, в която публикувате историята си, също винаги е добра идея. Уверете се, че тя се съхранява сигурно – и това означава, че няма съхранение в облак. Помнете правилата за правилното съхранение на данни: най-малко три копия, на два различни типа съхранение (вътрешен твърд диск, USB) и две различни места. Това ще ви помогне да се предпазвате от загуба на данни. И разбира се, уверете се, че всяко решение за съхранение, което използвате, е криптирано и защитено с парола.

Ако комуникирате или докладвате цифрово, уверете се, че винаги използвате криптиран месинджър ( в случай, че сте пропуснали) и доставчик на криптиран имейл. Това ще ви помогне да се предпазите от хакове, течове на източници и течове на информация, които са извън вашия контрол.

За големи публикации за новини може да е трудно да бъдете в крак с най-честните доставчици на съобщения и имейли. Най-новото и най-доброто може да се промени бързо, а получаването на целия офис за превключване отнема много време и е непрактично. Но като фрийлансър имате предимство: не е нужно да убеждавате цял офис да използвате нова технология – просто трябва да направите избора сами.

И разбира се, вие не просто се защитавате, като използвате криптирана комуникация – вие също защитавате източниците си.

Вземете специализирана застраховка, която покрива опасностите на журналистиката

Събирането и публикуването на новини може да ви изведе в някои необичайни ситуации. Ако работите като журналист на свободна практика, трябва да изберете застрахователна полица, която покрива проблеми, спецификации за работата в медиите. Понякога публикациите обхващат своите фрийлансъри в техните застрахователни полици – не не винаги, така че си струва да проверите.

Най-добрата полица за вас ще зависи от това къде работите, но вероятно ще искате полицата да включва неща като нарушаване на поверителността, клевета, клевета, нарушаване на авторските права и фактически грешки.

Фрийлансърите също могат да имат достъп до правни съвети

Ако работите за голяма агенция за новини, те може да имат правен екип. Тези хора знаят законите и медиите на закона за медиите, така че ако имате достъп до тези хора – използвайте ги. Те могат да комбинират вашето копие и да се уверяват, че то е абсолютно въздушно.

Ако нямате достъп до един от тези екипи, е възможно пак да получите достъп до правен съвет, без да се налага да плащате през носа за това. Фондация Репортери без граници могат да ви помогнат да заобиколи всички законни врати. Но бъдете внимателни – нямате привилегия адвокат-клиент, когато се свържете с легални горещи линии, така че не изпращайте нищо поверително.

Журналистиката на свободна практика не трябва да бъде страшна

Журналистите на свободна практика имат същите проблеми като всеки друг журналист – плюс това още няколко. Въпреки че има допълнителни предимства, които идват с това, че сте репортер на свободна практика, има много начини да се защитите. И предприемането само на няколко стъпки, за да предотвратите пристигането на апокалипсис от съдебния процес на входната ви врата може да ви помогне да се съсредоточите върху лъжичката, а не върху костюма.