Въведение в NFT

Изглежда, че напоследък всички говорят за NFT, но какви са те и какво трябва да знаем? Ръководителят на търговията на Wirex, Ив Рено изследва скорошното нарастване на популярността на NTF, както и разбирането на информацията за това как работят.

Какво е NTF?

NFT е уникален токен, управляван от интелигентни договори, който живее в блокчейна. Интелигентните договори са създадени за автоматично изпълнение на транзакции, ако са изпълнени определени условия, и ще определят какво може да направи NFT. Подобно на всеки друг маркер, NFT е преносим и търгуем, но не е взаимнозаменяем и има уникален подпис, който е вграден в неговите метаданни. Този подпис може да бъде доста сложен, описвайки актив или просто сочейки към актив (например URL адрес на изображението). Поддържането на ниски метатданни прави NFT по-евтино за производството или прехвърляне.

Скорошен растеж на NTF

Въпреки че технологията е все още в зародиш, тя расте много бързо. Много подобрения са били разгледани и разработени от няколко проекта, тъй като Cryptokitties в края на 2017 г., включително техники за компресиране на данни и подобряване на таксите за трансфер, като например Efficient Balance Packking.

Докато някои твърдят, че все още не е достъпен за масовия пазар предвид високите такси за транзакции необходимостта да притежавате крито портфейл, изненадващо, създаването на NFT не изисква познания за криптовалути, тъй като на теория е достъпно за всеки, който има интернет връзка. Всъщност отнема само няколко минути, за да създадете “колекция” в Opensea и да качите работата си.

Нещо повече, създателите запазват авторските права върху произведението си, което означава, че купувачът не купува правото да дублира актива. Независимо от броя на последващите прехвърляния на NFT, които следват, собствеността винаги може да бъде проследена, което прави технологията възпираща срещу нарушаване на авторски права. Ако собственикът съм е откраднал работата, той би могъл да бъде по-лесно разпознаваем и потенциално отговорен, тъй като собствеността е много по-лесна за проследяване.

Издаване на NTF

Ethereum е най-популярният блокчейн за издаване на NFT, но всички основни блок вериги,у които поддържат проектирането и внедряването на децентрализирани приложения (DApps), могат да бъдат издатели на NFT. Всеки може да направи NFT за тези приложения, при условие че внедри специфичен код, който прилича на стандартните ERC-721 или ERC-1155. Разбира се, не е нужно да знаете нищо за тези стандарти, за да използвате технологията, но все пак е интересно да разгледате няколко прости свойства, които притежават, за да измервате реалния потенциал на технологията:

Прехвърляне: функцията, която позволява на интелигентния договор да пренасочи собствеността върху NFT след създаването му.

Одобрение: функцията, която може да бъде извикана само от собственика на NFT, за да одобри прехвърлянето на NFT от друга страна.

TransferBatch: функцията на стандарта ERC-115, която позволява на собственика да прехвърля множество NFT.

NFT интерфейси

Интерфейсът изглежда опростен за разработчик, но винаги е по–трудно да се напише прост код, тъй като няма хакове или кръпки, които могат да бъдат изпълнени. Простотата на кода обаче прави NFT надеждни и означава, че те могат да се харесат на масовия пазар.

Като една от първите сто криптовалути и токени по пазарна капитализация, TRON (TRX) обяви подкрепата са за NFT през декември миналата година с пускането на своя интерфейс TRC-721. EOS блокчейнът също е потенциален елемент от средата на 2019 г. със стандарта dGoods Стандартът dGoods , като интерфейса ERC-1155 на Ethereum, позволява на създателя да проектира NFT интелигентен договор, който може да управлява един или много NFT интелигентни договори.

Класическата аналогия, която обикновено се подчертава от крипто общността, ми помогна да разбера практическите последици от това последно изречение. ERC-1155 може да предоставя марка на театър или театъра, а управляваните интелигентни договори NFT ще бъдат местата на театъра.

Проектите за игри използват технологията ERC-1155 на Enjin за създаване и управление на техните виртуални активи. Оръжия, броня, превозни средства, земя … стотици хиляди идентифицируеми активи могат да бъдат токенизирани и техният пазар може да се управлява от договори ERC-1155: играта “Are of Rust” дори е създала нов пазар в играта, където играчите могат дават под наем своите активи по време на игра.

С ERC-1155 връзките между идентифицируеми уникални активи могат да бъдат структурирани на няколко слоя. а сложността на структурата е ограничена само от ефективността на блокчейна и способността й да съхранява и прехвърля данни на разумна цена и своевременно. В реалния свят ERC-1155 може да се използва за управление на билети за театър, но също така и за защитни мерки от фалшифициране.

NTF и децентрализация

Стандартите ERC-721 и ERC-1155 са “децентрализирани” концепцията за собственост. Децентрализацията не е само технологична революция; “изцяло децентрализираният” начин на мислене е социално движение, което нарушава установения ред. Това може да бъде голяма стъпка напред за самоуправление в общността и това е стъпка, която е възможна днес само благодарение на технологията блокчейн.

Източник