Инвестиция за над 1 млрд. долара в станции за електрически автомобили

Предвижда се комбинираните станции за зареждане на електрически превозни средства, базирани на блокчейн да бъдат интегрирани в мрежа до края на десетилетието при CARG от 77.9% според новия доклад.

Изследване на Guidehouse Insights твърди, че чрез собствената си работа и работа с консорциуми, все по-голям брой заинтересовани участници от традиционната енергетика експериментират с блокчейн технологията. „Такива случаи на използване, са се превърнали в технологично надеждни и осъществими в рамките на регулаторите и техническите ограничения на енергийната система“, добавя компанията.

„Потенциалът на блокчейн технологията като положителна сила в зареждането и интеграцията на електрически превозни средства, както в мобилността и транспорта като цяло, не трябва да се подценява”, споделя Джонатан де Вилиер, анализатор на научните изследвания в Guidehouse. „Освен че допринася за ефективността на слоя за управление на информацията на решенията за зареждане и интегриране на електрически превозни средства, блокчейн технологията може да даде възможност на собствениците на електрически превозни средства да се възползват от нови потоци на приходи под формата на приложения за таксуване с партньорска и мрежова услуга.

Редовните читатели познават де Вилиер като безспорен авторитет в тази област – работата му обхваща и Navigant Research, за които доклади бяха публикувани в публичното пространство в края на миналата година. През октомври миналата година Navigant публикува първите доклади. В тях твърди, че глобалните приложения за блокчейн за енергетика ще генерира 19 милиарда долара с натрупани приходи през следващото десетилетие, при CARG от 66.9%.

Месец по-късно компанията отново изнесе данни от изследвания ръководени от Вилиер, показва че общото финансиране в областта на блокчейн пазара е на повече от 250 проекта, възлизащи на 700 милиона щатски долара. През 2015 г. започнаха първите инвестиции в енергийните блокчейн проекти.