Блокчейн гласуването е алтернатива за демократични избори с доверие

Пандемията COVID-19 повлия на живота на хората, връзката между правителствата и гражданите и цялата световна икономика, и разбира се, че оказва голямо влияние върху президентските избори в САЩ.

Паради социалната изолация, голям брой американски гласоподаватели избраха да гласуват по пощата, което увеличи времето за преброяване на гласовете, накара кандидата и изпълняващ длъжността президентът Доналд Тръмп да осъди изборния процес с действия в няколко щати и предизвикаха интензивни дебати за достоверността и легитимността на сегашната американска избирателна система.

Настоящата система за гласуване в дигиталната ера

Понастоящем мнозина предлагат „мобилно“ гласуване като алтернатива, по-съвместна със съвременното време, позволяща на хората да гласуват, без да напускат домовете си.

Ние можем да пазаруваме онлайн, има професии, които се изпълняват 100% разстояние – което се засили с настоящата пандемия – но участието в изборите все още трябва да се упражнява лично или на определено място.

Сега, не противоречи ли на дигиталната ера, когато информацията и технологиите служат като улеснение за комуникация, трансфер на данни и бизнес транзакции?

Как се прави мобилно или дистанционно гласуване възможно, без да се нарушава сигурността на участието в избори? Добавянето на блокчейн решения към процеса на мобилно гласуване може да даде увереност на избирателната система и да внесе мир в изборния процес.

Комбинацията от последователно хеширане и криптография в разпределена структура позволява на самоличността на избирателите и поверителността на абсолютно всички гласове, въведени в блокчейн платформата, което може да даде възможност за сигурни и прозрачни механизми за гласуване на избори.

Представете си колко добре би било да проверите дали гласът ви действително е бил отчетен за избрания от вас кандидат, с абсолютна гаранция за тайната на вашия вот? Всичко това е възможно с технологията блокчейн.

Американските избирателни юрисдикции и базирани на блокчейн пилотни проекти

Изборните юрисдикции в няколко щати на САЩ са тествали базирано на мобилни приложения на блокчейн за гласуване за щатски, федерални и общински избори – главно за да се даде възможност за дистанционно гласуване от военни и цивилни жители в чужбина чрез смартфони и таблети, вместо традиционните и по пощата, факса и хартиения метод.

Западна Вирджиния например даде възможност за мобилно гласуване чрез блокчейн за своите щатски и федерални избори през 2018 г. Денвър, Колорадо; Окръг Юта, Юта; и два окръга в щата Орегон също тестваха пилотни проекти за своите общински избори през2019 г.. Общо 29 окръга в пет щата тесттваха мобилното приложение за гласуване на Voatz на официални избори.

Във всички примери, споменати по-горе, за изненада на мнозина и според властите, отговорни за гласуването чрез блокчейн, изборният процес се оказа по-лесен и по-достъпен.

Поради тази причина вече има привърженици на използването на блокчейн в американски избори.

Позициите на американските политически личности относно мобилното гласуване

В резултат на доброто представяне, споменато в преходните параграфи, вече има забележителни фигури в американската политика, издигащи знамето на блокчейн мобилното гласуване, като Брадли Тукс – американски бизнесмен, филантроп, политически стратег и основател на на Jusk Philanthropies; Майк Куин – заместник началник на кабинета на държавния началник на кабинета на държавния секретар на Западна Вирджиния; и Джоселин Букаро – директор на изборите на Денвър.

Но тъй като живеем в ерата на поляризацията, има и хора, категорично против мобилното гласуване чрез блокчейн. В този смисъл можем да се позовем на Джереми Епщайн , член на Американския комитет по технологична политика на Асоциацията за изчислителни машини. Тук е важно да се отбележи, че Епщайн – който по това време беше заместник -председател на комисията – беше съавтор на доклада за сигурността на изборите, озаглавен „Гласуване по електрона поща и интернет: Пренебрегваната заплаха за сигурността на изборите“, който беше разработен съвместно с обща кауза, Националната изборна коалиция за защита и инструментът R Street.

Докладът посочва блокчейн и интернет гласуването като цел за онлайн атака от чуждо разузнаване, като казва, че предаването на бюлетини по интернет – включително по имейл, факс и блокчейн системи – ги прави уязвими.

Въпреки плюсовете и минусите, съществуват ли вече решения, които могат да защитят гражданите от изборна измама? Как ще се използва проверката на самоличността в процеса? Какви проекти и решения можем да измислим да приложим за проверка на самоличността в процеса на гласуване и как биха работели?

Решение за блокчейн, което може да даде възможност за виртуални избори.

Приложението Voatz например търси уязвимост и признаци на ангажираност или уязвимост от самото начало.. Ако приложението установи, че смартфонът е компрометиран, то не позволява на потребителя да гласува. Ако приложението премине тестове за сигурност и инструменти на трети страни, свързани с него, избирателят се удостоверява на мобилния си телефон чрез пръстов отпечатък или разпознаване на лице.

След това избирателят предоставя своята държавна идентификация, обикновено шофьорска книжка или паспорт, и прави селфи за по – нататъшно удостоверяван. Накрая избирателят докосва четеца на пръстови отпечатъци на мобилния си телефон, за да провери дали смартфонът всъщност е в ръцете на избирателя. В тази стъпка приложението Voatz комбинира селфито, направено от избирателя, с изображението на документа за самоличност и след повторна проверка на цялата предоставена информация за регистрация потвърждава, че избирателят може да гласува.

Избирателите могат да използват свой собствен допълнителен фактор за удостоверение, като Apple Watch, Google Authenticator или YubiKey. И ако желаят, те все още могат да получат SMS съобщение или имейл като допълнителен фактор за удостоверение.

Киберсигурност до киберсигурността, тъй като „целият“ софтуер има уязвимости, не може да се пренебрегне, че атаките за отказ на услуга разпределените атаки за отказ на услуга предоставят легитимен риск при гласуване на мобилни устройства. Поради това е важно да се търсят методи за архивиране за възможен отказ на инфраструктура в случай на DoS атака върху мобилната система за гласуване.

Блочната верига на процеса е най-малко тревожна от гледна точка на сигурността. Това е само един компонент от процеса на гласуване, който включва и стъпките за сигурност на самоличността, проверка и валидиране.

Блокчейн, в случай на Voatz, е за конкретно приложение, за което е създаден: да разпространява записите за гласуване, така че да е по-трудно да атакувате дистанционно. Той също така има криптографски одиторски доказателства за всяка транзакция.

Основният риск за сигурността при гласуване чрез блокчейн е в интерфейса с гласуване чрез блокчейн е в интерфейса с избирателната юрисдикция, където бюлетината също се отпечатва с хеш или криптиран ключ отгоре. След като се съхранява, той окончателно се дигитализира в изборните системи и софтуерните системи за четене на бюлетини. На този етап избирателният процес е „недостижим“ за Voatz.

В допълнение към проблемите с киберсигурността, други точка в гласуването на блокчейн, която е поставена под съмнение, е: Как ще бъде обработена книгата за гласуване и проверка на бюлетините в решение на блокчейн?

Вземайки отново за пример приложението Voatz, то използва 32-възлова инфраструктура на блок-верига на Amazon Web Services и Microsoft Azur, като всеки хоства по 16 възела в САЩ. Cloudflare е сред няколко компании, които предоставят услуги за защита от DDoS, а Voatz заяви, че системата използва криптиране от край до край и многофакторно удостоверяване за инфраструктурни възли.

Друго решение за гласуване на блокчейн беше използвано в Колумбия през 2016 г. „Блокчейн гласуване за мир“ е казус от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие на референдум, проведен в Колумбия по това време. В него неправителствената организация Democracy Earth Foundation създава блокчейн платформа, за да позволи на колумбийците, живеещи в чужбина, да участват символично в плебисципа по мирния договор между правителството и Революционните въоръжени сили на Колумбия, известен като FARC. Интересното тук е възможността за демократично покритие, предоставена от блоккчеайн.

Ключови продукти за внос

Въпреки това, дори ако зрелостта на технологията бъде достигната и тя ефективно донесе по-голяма легитимност на изборния процес и достоверност на системата за гласуване, ще можем ли да преодолеем културните бариери и дигиталната неграмотност, които все още съществуват в днешният свят?

Възгледите, мислите и мненията, изразени тук, са само на автора и не отразяват непременно или представляват възгледите и мненията на Cointelagraph.

Татяна Революдо е член-основател на Oxford Blockchain Foundation и е стратег в блокчейн в Saïd Business School в университета в Оксфорд. Освен това тя е експерт по блокчейн бизнес приложения в MIT и е главен стратегически директор на The Global Strategy. Татяна е поканена от Европейския парламент на Междуконтиненталната блокчейн конференция и е поканена от бразилския парламент на публично изслушване на законопроект 23/2015. Тя е автор на две книги: Blocckchain: Tubo O Que Voce Precisa и Cryptocurrencies в международния сценарий: Какво е позицията на централните банки, правителства и властите относно криптовалутите?