Американския банков регулатор „Greenlights“ препоръчва да има крипто активи в федералните банки

Министерството на финансите на CАЩ, която се занимава с банков надзор, излезе с решение относно дълго обсъждания доклад за криптовалутите.

С официално съобщение от 22 юли и споделено с Cointelegraph, подразделението, което контролира валутния пазар (ОСС) дава разрешение на федералните банки да имат запазени активи в круптовалути.

Бъдещето на банкирането с криптовалути

Това решение се сблъсква с много скептицизъм, като се има предвид, че крито портфейлите не изискват попечителството на изискванията на други видове крипто активи. Въпреки това, в своето писмо по този въпрос, ОСС пише:

„ОСС признава, че тъй като финансовите пазари стават все по-технологични, вероятно ще има все по-голяма нужда от банки и други доставчици на финансови инструменти да използват нови технологии и иновативни начини за предоставяне на традиционните услуги на клиентите си.

От изпратеното съобщение се разбира, че „се прилага за националните банки и федералните спестовни асоциации и независимо от размера“.

Действащия директор на „ОСС“ Брайън Брукс също вижда развитие като част от модернизирането на банковия и финансов пазар в САЩ, казвайки: „От сейфове до валутни каси, ние трябва да гарантираме ,че банките могат да посрещнат нуждите на своите клиенти от различни финансови услуги.

В писмото на „ОСС“ се уточнява, че „попечителството“ на крипотвалути на банките зависи от достъпа до ключовете на криптопортфейлите, а не от някакво физическо изискване – потвърждение на известния ред на Андреас Антонопулос „ не вашите ключове, нито вашите монети. „ОСС“ определя:

„Националните банки могат да дескрипват ключовете на криптиране, използвани във връзка с цифрови сертификати, тъй като услугата за дескрипване на ключове е функционален еквивалент на физическо съхраняване.“

Повишения ангажимент на „ОСС“ под ръководството на Брукс

Пристигайки от екипа на Coinbase, Брайън Брук е натоварен със задачата да контролира и наблюдава използването на криптовалутите във финансовите системи на САЩ.

От това следва да се наложи и в международен план при банковия и финансов сектор, които искат да включат в обръщение в своите системи крипто активи.